Se till att du har ett bra varumärkesskydd

Ett bra varumärkesskydd är viktigt för företag som vill förhindra att andra använder ens varumärke. Genom att registrera ett varumärke får du ensamrätt att använda det och kan då förhindra att andra konkurrerar med ett liknande eller identiskt varumärke.

Ett varumärke kan bestå av ord, symboler, logotyper, slogans eller en kombination av dessa. Det kan också vara en särskild färg, form eller ljud som förknippas med dina produkter eller tjänster. Huvudsyftet med ett varumärke är att skapa en tydlig identitet, för ditt företag och dina produkter, som skiljer sig från konkurrenterna.

Varför är varumärkesskydd viktigt?

Varumärkesskydd ger dig ensamrätt att använda ditt varumärke inom de varor och tjänster som det är registrerat för. Det innebär att ingen annan kan använda ett liknande varumärke som går att förväxla med ditt. Om någon annan försöker använda ditt varumärke utan tillstånd kan du vidta rättsliga åtgärder för att stoppa dem och dessutom kräva ersättning.

Hur registrerar du ett varumärke?

1. Förundersökning
Innan du registrerar ditt varumärke är det viktigt att undersöka om det redan finns ett liknande varumärke registrerat. Det kan du göra genom att söka i varumärkesdatabaser hos av Patent- och registreringsverket (PRV) eller liknande myndigheter i andra länder.

2. Ansökan om varumärkesskydd
För att registrera ditt varumärke måste du skicka in en ansökan till PRV. Om du vill att varumärkesskyddet ska gälla i hela EU behöver du också skicka en ansökan till EU:s immaterialrättsmyndighet (EUIPO). I din ansökan ska du specificera vilka varor och tjänster ditt varumärke ska gälla för och också beskriva ditt varumärke tydligt.

3. Granskning och publicering
När du har skickat in din ansökan om varumärkesskydd kommer PRV och/eller EUIPO att granska den för att säkerställa att den uppfyller alla krav. Om PRV godkänner din ansökan kommer de därefter att publicera ditt varumärke i Svensk varumärkestidning. Det hjälper företagare att bevaka nya varumärken för att säkerställa att det inte finns andra som kan bli förväxlade med ens eget.

4. Registrering och skydd
I samband med att din ansökan blir godkänd registreras ditt varumärke och du får ensamrätt att använda det. Registreringen gäller i tio år och du kan därefter förnya registreringen så den fortsätter gälla i ytterligare tio år.

Vad händer om någon använder ditt varumärke utan tillstånd?

Om någon använder ditt varumärke utan tillstånd bryter de mot din ensamrätt och du har rätt att vidta åtgärder för att stoppa dem. Det kan exempelvis innebära att du skickar en varning eller stämmer dem i domstol. Om du då vinner fallet kan du få ersättning för eventuella förluster och skador som den otillåtna användningen har orsakat.

Vår hjälp vid varumärkesskydd

Rådgivning
Vi ger dig råd om hur du bäst skyddar ditt varumärke och hjälper dig att förstå de juridiska kraven och processen för varumärkesregistrering.

Ansökan om varumärkesskydd
Vi hjälper dig att upprätta och skicka in en korrekt ansökan om varumärkesskydd, samt att specificera de varor och tjänster som varumärket ska gälla för.

Hantering av tvister
Om någon använder ditt varumärke utan tillstånd eller om någon invänder mot din varumärkesansökan, kan vi representera dig och då hjälpa dig att försvara dina rättigheter.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp att skydda ditt varumärke? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om varumärkesskydd

Vad är ett varumärke?
Ett varumärke är ett kännetecken, som en logotyp eller ett namn, som särskiljer dina produkter eller tjänster från andras på marknaden.

Hur länge gäller ett varumärkesskydd?
Ett varumärkesskydd gäller i tio år från registreringsdatumet. Därefter kan du förnya registreringen så den gäller i ytterligare tio år.

Vad gör jag om någon använder mitt varumärke utan tillstånd?
Om någon använder ditt varumärke utan tillstånd kan du vidta rättsliga åtgärder för att stoppa dem och kräva ersättning för skador.

Juristerna har ordet

Se till att skydda ditt varumärke

Att bygga och upprätthålla ett starkt varumärke är avgörande för ett företags framgång och konkurrenskraft. Och genom att starkt varumärkesskydd ser du till att skydda…

Läs mer

5 saker att ha koll på när ni marknadsför i sociala medier

Trots att sociala medier numer har funnits i många år är reglerna och lagarna kring vad du får och inte får göra när du marknadsför…

Läs mer

7 viktiga punkter för dig som ska börja frilansa

Att börja frilansa är en spännande utmaning, men det finns ett antal juridiska punkter som är viktiga att ha koll på innan du sätter igång.…

Läs mer