Har ni bestämt er för att flytta isär?

av

Zaid Najib
Ett par som sitter bredvid varandra och ser ledsna ut för att de ska flytta isär.
Att flytta isär är inte ett lätt beslut att fatta

Ett avslutat förhållande, samboskap eller äktenskap är aldrig lätt för någon. Än mer uppslitande är det att flytta isär när det finns barn inblandade. Å andra sidan kan det bästa för alla parter vara att gå just skilda vägar. På så sätt får ni en chans att börja på ny kula på varsitt håll.
Omständigheterna är unika för varje fall, men juridiskt gäller ett regelverk för samboförhållanden och ett annat för äkta makar.

När du och din sambo ska flytta isär

Det är oftast lättare att genomföra en separation mellan ett sambopar än ett gift par. En bodelning kan komma på tal om någon av er vill det. Då går ni igenom era gemensamma tillgångar, värderar era skulder och delar upp allt mellan er. Detta behöver ni däremot inte om det finns ett samboavtal undertecknat av er båda sedan tidigare, där det är klargjort vad som tillfaller vem om ni flyttar isär. Om någon av er äger en bostad sedan tiden innan ni blev sambos ska den personen behålla bostaden. Däremot är det viktigt att avsikten till köpet av bostaden är klargjord. Om den köptes för ert gemensamma boende äger ni hälften av bostaden var.

När ert äktenskap tar slut

Det är lite knepigare om ni är gifta och vill flytta isär. Däremot går det att göra betydligt smidigare om ni har ett äktenskapsförord. Ni måste göra en bodelning oavsett, men det som står i ett äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente är inte med i bodelningen. Här finns även möjlighet för den av er som tycker sig ha bättre rätt och behov av bostaden att argumentera för din sak. Om barn finns med i bilden tillfaller bostaden den förälder som bor med barnen. Men det är viktigt att komma ihåg att om det är en fastighet eller bostadsrätt får den av er som lämnar bostaden också motsvarande ekonomisk ersättning för detta.

Boka jurist

Ska du separera och behöver experthjälp? Då kan du boka ett samtal med Anuta Sjunghamn eller Nadja Hatem i appen Kliently.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag