När du och din partner bestämmer er för att flytta ihop är ett samboavtal kanske inte det första ni tänker på. Det finns mycket annat spännande som ska ni måste planera och fixa. Och även om de delarna är viktiga så är ett samboavtal något som är minst lika viktigt att se över.
Enligt SCB lever 1,6 miljoner svenskar i samboförhållanden. Ändå är det inte vanligt att par skriver samboavtal. Detta trots att sambos inte har samma juridiska skyddsnät som par i äktenskap. Därför är det extra viktigt att ni skriver samboavtal. Då skyddar och säkrar du både er framtid och era barns ekonomiska trygghet.
Hur skyddas du av ett samboavtal?
2022 bestämde Högsta Domstolen att en kvinna skulle betala sin före detta sambo nästan 800.000 kr och drygt 100.000 kr i rättegångskostnader för en lägenhet kvinnan betalat för. Lägenheten, som till en början var en hyresrätt, gjordes om till en bostadsrätt ett år efter att kvinnan och mannen flyttade ihop. Kvinnan, som redan stod på hyreskontraktet, köpte då bostadsrätten och ägde den därmed själv. När paret valde att separera 2017 gjorde mannen anspråk på lägenheten och menade att lägenheten borde ses som gemensam egendom eftersom de hade bott i den tillsammans så pass länge.
Sådana här situationer undviker du lättare med ett samboavtal. Avtalet skriver du tillsammans med en jurist. Ni går igenom er ekonomi, era tillgångar och eventuella andra frågor ni har. I avtalet anger ni hur ni fördelar era egendomar om ni väljer att gå skilda vägar nån dag. Det gäller till exempel egendomar som bostadsrätter, hus, stugor och sånt som ni har ärvt och vill räkna som enskild egendom. Genom att ange hur ni fördelar era tillgångar säkrar ni också era barns ekonomiska trygghet. Samboavtalet registrerar ni inte och ni väljer om ni skriver det innan eller efter ni flyttat ihop.