Därför ska du skriva äktenskapsförord

Med ett äktenskapsförord kan ni komplettera de lagar som reglerar ert äktenskap i Sverige.

I äktenskapsbalken står det bland annat hur olika tillgångar och arv ska delas. Som gift par delar ni precis allt ni äger tillsammans. Så vill ni styra er ekonomi och dela tillgångar på annat sätt än vad lagen säger behöver ni ett äktenskapsförord.

Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan ett gift par. Det är ett avtal ni kan skriva närsomhelst. Ni kan alltså skriva ett både före ni har gift er och under ert äktenskap. Det enda ni behöver göra för att det ska vara giltigt är att ta fram det i skriftligt format, signera det och sedan registrera det hos Skatteverket.

När ni inte har ett äktenskapsförord räknar man allt ni äger som ert giftorättsgods. Det innebär att allt ni har tillsammans äger ni också tillsammans. Och det oavsett hur mycket var och en av er har investerat. Även eventuella arv som en av er har fått eller får räknas in i giftorättsgodset. Det är bara om det finns särskilda juridiska dokument som anger att arvet inte ska ingå i giftorättsgodset som det i stället räknas som enskild egendom.

Med ett äktenskapsförord kan ni dela det ni äger baserat på hur mycket var och en av er har investerat, separera enskilda arv från resten av det ni äger tillsammans och äga företag utan att det påverkar den andra partnern ekonomiskt och juridiskt.

Om ni behöver komplettera ert äktenskapsförord

Det kluriga med äktenskapsförord är att förstå hur ni behöver formulera dokumentet för att det ska vara giltigt. Ibland räcker det med att ni tar fram äktenskapsförordet på egen hand, men ibland behöver ni kanske komplettera med andra dokument, som exempelvis gåvobrev och skuldebrev. Vad som gäller i ert fall tar ni enklast reda på genom att rådfråga en jurist.

Ta fram ett äktenskapsförord idag

Välj om ni vill att våra jurister granskar äktenskapsförordet och går igenom det med er under ett videomöte, eller om ni hellre tar fram det på egen hand. Oavsett vilket ni väljer börjar ni med att följa stegen i vår avtalstjänst.

Juristerna har ordet

3 anledningar varför du ska skriva testamente

För de allra flesta av oss är att skriva testamente något vi associerar med hög ålder, sjukdom eller dödsfall. Mitt i livet känner du kanske…

Läs mer

Att gifta sig borgerligt – vad behöver du ha koll på?

Att gifta sig borgerligt är ett populärt alternativ till religiösa bröllop. Ett borgerligt bröllop är en ceremoni som utförs av en vigselförrättare förordnad av länsstyrelsen.…

Läs mer

Därför ska ni skriva äktenskapsförord

Att skriva äktenskapsförord är kanske det sista du tänker på när du planerar bröllop och gifter dig. Ordet signalerar skilsmässa och därför är det lätt…

Läs mer