Därför ska ni skriva äktenskapsförord

av

Miski Ibrahim
prenuptial agreement, couple exchanging rings

Att skriva äktenskapsförord är kanske det sista du tänker på när du planerar bröllop och gifter dig. Ordet signalerar skilsmässa och därför är det lätt att skjuta det åt sidan. Men ett äktenskapsförord är faktiskt viktigare än många tror. Det är ett viktigt avtal som skyddar både dig, din partner och era eventuella barn.

Äktenskapsförordet är ett skriftligt avtal mellan ett gift par. Du kan skriva ett både innan och efter du har gift dig – det vill säga under ditt äktenskap. Det viktigaste är att avtalet är skriftligt, att både du och din partner signerar det och att ni registrerar avtalet hos Skatteverket. Det gör du enklast tillsammans med en jurist som vägleder er och ser till att allt görs korrekt.

Vad händer om ni väljer att inte skriva äktenskapsförord?

Om du inte har ett äktenskapsförord delas din och din partners tillgångar på hälften vid en eventuell skilsmässa. Det gäller också sånt som du ärver eller skapar. Äger du något som har gått i arv som du inte vill dela på? Eller vill du att företaget som du har byggt upp ska gå vidare till dina barn eller någon annan nära anhörig? Då behöver du ange detta som enskild egendom i ett avtal.

Har du redan ett äktenskapsförord som du vill ändra på eller uppdatera? Ett äktenskapsförord är relativt okomplicerat att skriva för en erfaren jurist. Men vill du vara säker på att du anlitar någon med tidigare erfarenhet av äktenskapsförord ska du söka efter en familjerättsjurist. Då vet du att din jurist också kan flagga för eventuella hinder och problem andra människor har stött på när de har skrivit avtal av den här formen. Och tillsammans går ni igenom ändringarna och registrerar avtalet hos Skatteverket på nytt.

Skriv ditt äktenskapsförord idag

Hos oss kan du enkelt och smidigt skriva ett äktenskapsförord på bara några minuter. Det enda du behöver tänka på är att registrera det hos Skatteverket för att det ska vara giltigt. Du kan också välja att skriva äktenskapsförordet tillsammans med våra jurister för att säkerställa att det håller juridiskt. Ibland kan man behöva komplettera ett äktenskapsförord med exempelvis skuldebrev eller gåvobrev och det lättaste sättet att få reda på vad som gäller för er är genom att fråga någon av våra jurister.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag