Par som har gift sig borgerligt och tittar ömsint på varandra
Är du förberedd inför den stora dagen?

Att gifta sig borgerligt – vad behöver du ha koll på?

Att gifta sig borgerligt är ett populärt alternativ till religiösa bröllop. Ett borgerligt bröllop är en ceremoni som utförs av en vigselförrättare förordnad av länsstyrelsen. Vigselförrättaren är alltså inte religiöst kopplad och ceremonin hålls oftast på stadshuset eller annan offentlig plats. Det är bara de som är förordnade av länsstyrelsen som får förrätta en borgerlig vigsel.

Har du bestämt dig för att gifta dig borgerligt finns det en del praktiska saker du behöver ordna med innan. Vi går igenom vad du behöver tänka på innan den stora dagen.

Boka tid för vigseln långt i förväg

Att gifta sig i Stadshuset är ett väldigt populärt alternativ. Därför kan det vara svårt att få tid just den dag ni vill ha er vigsel. Oftast går det att boka tid för vigsel direkt på varje stadshus hemsida. Gå därför in och boka tid direkt ni har bestämt er för dag för att vara säker på att ni får gifta er när ni vill. Vill du i stället gifta dig utomhus behöver du kolla så vigselförrättaren både är ledig den dagen och kan att ta sig till den plats där ni ska ha er ceremoni.

Ansök om hindersprövning i god tid

För att kunna gifta dig borgerligt behöver du ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det är ett bevis på att du uppfyller de krav som ställs inför en vigsel. Genom hindersprövningen styrker du att du är myndig, inte är nära släkt med din partner och att du för tillfället inte redan är gift med någon annan. När du har gjort hindersprövningen får du ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Intygen ska du lämna till er vigselförrättare.

Vilka ska vara era vittnen?

Vid er vigsel måste ni ha två vittnen närvarande. Era vittnen kan vara familj, släkt eller vänner och måste vara myndiga för att få agera som vittne under vigseln. Om ni inte har vittnen, om ni exempelvis gifter er utan anhöriga närvarande, kan vigselkontoret i er kommun i vissa fall ordna med vittnen. Hur ni än väljer att göra måste ni ha två vittnen på plats och därför är det viktigt att ni vet vilka som ska vittna inför er stora dag.

Bestäm er för efternamn i förväg

Ni behöver inte byta efternamn när ni gifter er, men om ni vill det kan det vara smidigt att ansöka om namnbyten innan vigseln. Du kan byta till din partners efternamn, eller så kan ni välja ett helt nytt namn bildat av era tidigare efternamn. När ni har bestämt er för att byta efternamn ansöker ni om namnbyte hos Skatteverket. När ert namnbyte är godkänt skickar Skatteverket ett registerutdrag till er. De uppdaterar också förändringen hos andra myndigheter och många företag. Om ni inte ansöker om namnbyte kommer inget hända med era namn utan ni kommer behålla de namn ni har även efter vigseln.

Fundera på äktenskapsförord

Det här är ett tufft ämne för många par men det är ett ämne som är viktigt att prata om. Ett äktenskap kommer med en del juridiska tryggheter för det gifta paret. Samtidigt kommer det också med en del ansvar och skyldigheter. Därför kan det vara värt att boka tid med en jurist som kan gå igenom era förutsättningar och förklara hur ett äktenskapsförord kan skydda just er två. I slutändan är ett äktenskapsförord alltid till för att säkra och trygga er framtid.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag