Skriv ett testamente idag

Att skriva ett testamente är ett viktigt sätt att säkerställa att dina tillgångar blir fördelade så som du vill, efter din bortgång. Genom det kan du klargöra vem som ska ärva vad, oavsett om det gäller familjemedlemmar, vänner eller sambor. Det minskar också risken för konflikter och osäkerhet kring hur arvet ska fördelas.

Ett testamente är juridiskt bindande. Om du inte har upprättat ett blir ditt arv fördelat enligt den svenska arvsordningen. Det innebär att dina närmaste släktingar är de som automatiskt ärver dig. Det kan skapa problem om du egentligen vill att någon utanför den ordningen, som en vän eller en sambo, ska ärva dig.

Extra viktigt om du är sambo

Enligt svensk lag har sambor ingen arvsrätt och ärver inte varandra automatiskt. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv måste du därför skriva ett inbördes testamente. Utan ett sådant kan din sambo stå utan ekonomiskt skydd, då arvet istället går till dina barn, föräldrar eller andra släktingar.

Ett inbördes testamente, där ni bestämmer att ni ska ärva varandra, är ett vanligt juridiskt och ekonomiskt skydd för sambor. Genom att skriva ett sådant säkrar ni den efterlevande sambons framtid och ekonomiska trygghet.

Viktiga punkter att ha med

För att ett testamente ska vara giltigt måste det uppfylla vissa krav:

  • Testamentet ska vara skriftligt och undertecknat av dig.
  • Två oberoende vittnen måste närvara vid undertecknandet.
  • Du kan specificera vem som ska ärva vilka tillgångar, och om någon särskild ska få en specifik ägodel.
  • Du kan ange om vissa tillgångar ska vara arvtagarens enskilda egendom. Då säkerställer du att arvtagaren får behålla egendomen vid en eventuell skilsmässa.

Vår hjälp med testamenten

Rådgivning
Vi ger dig råd om hur du kan utforma ett testamente som speglar din vilja och skyddar dina närmaste, särskilt om du är sambo och vill säkerställa att din partner ärver dig.

Hjälp med att upprätta testamente
Vi hjälper dig att upprätta ett juridiskt korrekt testamente som uppfyller alla formella krav, och ser till att dina önskemål tydligt framgår.

Stöd vid eventuella tvister
Om någon skulle bestrida testamentet eller om det uppstår konflikter, ger vi juridiskt stöd för att försvara din vilja och dina rättigheter.

Ta fram ett testamente idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om testamenten

Är ett testamente nödvändigt om jag är sambo?
Ja, sambor ärver inte varandra enligt lag, så ett inbördes testamente är avgörande för att säkerställa att din sambo får del av ditt arv.

Hur kan jag ändra mitt testamente?
Du kan ändra eller återkalla ditt testamente när som helst, så länge du har full rätt att fatta egna beslut.

Måste jag ha vittnen när jag skriver testamente?
Ja, för att testamentet ska vara giltigt måste två oberoende personer vittna när du undertecknar det. Vittnena får inte vara arvtagare.

Juristerna har ordet

Skriv framtidsfullmakt för att trygga er framtid

Att skriva framtidsfullmakt är relativt nytt då det var först 2017 lagen om framtidsfullmakter trädde i kraft. Lagen gör det möjligt för dig att ge…

Läs mer

Gift eller sambo? Är det verkligen skillnad?

Har du funderat på vilka juridiska skillnader som finns mellan att vara gift och att vara sambo? Och hur du kan säkerställa att du och…

Läs mer

3 anledningar varför du ska skriva testamente

För de allra flesta av oss är att skriva testamente något vi associerar med hög ålder, sjukdom eller dödsfall. Mitt i livet känner du kanske…

Läs mer

Ska du och din partner skriva framtidsfullmakt?

Vi brukar rekommendera alla par att skriva framtidsfullmakt, vare sig ni är gifta eller lever som sambos. Det är ett juridiskt dokument där du anger…

Läs mer

Behöver du skriva ett gåvobrev?

Visste du att du behöver ett gåvobrev om du ska ge bort exempelvis en bostadsrätt till dina barn eller barnbarn? Det är kanske inte varje…

Läs mer