Därför ska ni skriva samboavtal

Som sambo har ni inte samma juridiska rättigheter som gifta par. Men genom ett samboavtal kan ni enkelt sätta upp ett skydd mot ekonomiska och juridiska fällor som drabbar många sambopar. I avtalet kan ni exempelvis lyfta hur ni vill dela på era tillgångar och hur ni vill ärva varandra om något skulle hända.

De juridiska rättigheterna för sambopar och gifta par ser olika ut och det finns vissa fallgropar som är viktiga att skydda sig mot om du är sambo. Särskilt om ni också har barn behöver ni se till att ni har ett starkt juridiskt skyddsnät. På det sättet kan ni undvika eventuella ekonomiska fällor som skulle kunna förändra era liv drastiskt.

Genom ett samboavtal kan ni bestämma om ni ska dela på era tillgångar precis på hälften eller om ni vill dela på de utifrån hur mycket var och en av er investerar i procent. Ni kan också bestämma att ni vill ärva varandra om en av er skulle avlida. Om ni inte har ett samboavtal och den avlidna partnern har barn är det de som ärver i första hand. Det här har drabbat många sambopar negativt eftersom den efterlevande partnern måste betala ut barnens arv.

Riskerna med att inte ha samboavtal

Många av oss samlar en del värdefulla tillgångar under vår livstid. Vi kanske köper bil, bostadsrätt eller till och med hus. Säg att ni lever i samboskap och äger bostadsrätt eller hus tillsammans. Och att ni dessutom har en bil som står på ena partners namn. Om den partnern avlider måste den efterlevande partnern ge hälften av vad bostadsrätten/huset är värt till barnen. Dessutom måste även bilens värde ges i arv till barnen. Det här blir en väldigt stor summa som ofta brukar resultera i att den efterlevande partnern blir tvungen att sälja allt hen äger och sen försöka bygga upp ett nytt liv med det lilla som finns kvar. Genom att skriva samboavtal och säkerställa att ni ärver varandra kan ni undvika en sådan här situation.

Hos oss kan ni skriva samboavtal helt själva genom att följa stegen i vår avtalstjänst. Ni får tydlig guidning genom alla steg så även om ni inte har erfarenhet av att ta fram avtal och juridiska dokument sedan tidigare så är det enkelt att göra det i vår tjänst. Ni kan också välja att låta våra jurister granska ert samboavtal och boka ett videomöte med er. Då har ni möjlighet att ställa frågor och säkerställa att ni bara behöver samboavtalet som skydd. Det här kan vara särskilt bra om ni exempelvis har fått eller kommer att få arv som ni vill hålla enskild eftersom ni då kan behöva komplettera samboavtalet med ett skuldebrev.

Skriv samboavtal idag

Välj om du vill att våra jurister granskar ditt avtal och går igenom det med dig under ett videomöte, eller om du hellre tar fram avtalet på egen hand. Oavsett vilket du väljer börjar du med att följa stegen i vår avtalstjänst.

Juristerna har ordet

3 anledningar varför du ska skriva testamente

För de allra flesta av oss är att skriva testamente något vi associerar med hög ålder, sjukdom eller dödsfall. Mitt i livet känner du kanske…

Läs mer

Därför bör ni skriva samboavtal

När du och din partner bestämmer er för att flytta ihop är ett samboavtal kanske inte det första ni tänker på. Det finns mycket annat…

Läs mer