Skriv ett testamente idag

Våra jurister hjälper dig skriva testamente. Eller så kan du skriva ett på egen hand här på vår hemsida.

Ett testamente är ett viktigt dokument. Särskilt idag då familjekonstellationer kan se väldigt olika ut. Har du särskilda önskningar gällande hur du vill fördela dina tillgångar behöver du skriva ner det i ett testamente.

Särskilt viktigt är det att skriva testamente för sambopar. Enligt lag ärver sambopar inte varandra. Men det kan ni ändra på genom att skriva ett testamente där ni anger att ni vill det.

I ett testamente kan du också ange villkor för de tillgångar du lämnar efter dig. Exempelvis kan du ange att en tillgång ska vara enskild egendom. Det innebär att personen som ärver den egendomen äger den helt själv. Personens partner kan inte hävda att hen har rätt till hälften av egendomen.

Viktigt att komma ihåg är att du aldrig kan använda ett testamente för att göra bröstarvingar arvlösa. Bröstarvingar är den avlidna personens barn, barnbarn, barnbarnsbarn och liknande. Dina bröstarvingar har enligt lag alltid rätt till hälften av det du lämnar efter dig.

Krav för att ditt testamente ska vara giltigt

För att ett testamente ska vara giltigt måste vissa krav vara uppfyllda:

  • Testatorn, det vill säga personen som skriver testamentet, måste ha fyllt 18 år.
  • Testamentet måste vara i skriftlig form.
  • Det måste vara undertecknat av testatorn.
  • Och det måste finnas två vittnen som också undertecknar testamentet.

Det är viktigt att alla krav är uppfyllda. Skulle ett eller flera av dem inte vara det räknar man hela testamentet som ogiltigt. Men så länge testamentet uppfyller samtliga krav börjar det gälla direkt. För att testamentets önskningar ska respekteras och följas är det viktigt att du förvarar det på en trygg plats. Du kan till exempel förvara det i ett bankfack eller hos en jurist. Har du tagit fram flera testamenten är det alltid det senaste som är det som gäller. Det innebär att om du vill gå tillbaka till en tidigare version av testamentet måste du ta fram och signera det på nytt.

Skriv ett generellt testamente

Det här är ett generellt testamente som du använder när du bara vill dokumentera fördelningen av dina tillgångar och inte det du äger tillsammans med en partner.

Välj om du vill att våra jurister granskar ditt testamente och går igenom det med dig under ett videomöte, eller om du hellre tar fram testamentet på egen hand. Oavsett vilket du väljer börjar du med att följa stegen i vår avtalstjänst.

Skriv ett testamente för att ärva varandra

Det här testamentet är för makar och sambor och används för att ni ska kunna ärva varandra. Just det här dokumentet är särskilt viktigt mellan sambor eftersom de inte ärver varandra enligt lag.

Välj om ni vill att våra jurister granskar testamentet och går igenom det med er under ett videomöte, eller om ni hellre tar fram testamentet på egen hand. Oavsett vilket ni väljer börjar ni med att följa stegen i vår avtalstjänst.

Juristerna har ordet

3 anledningar varför du ska skriva testamente

För de allra flesta av oss är att skriva testamente något vi associerar med hög ålder, sjukdom eller dödsfall. Mitt i livet känner du kanske…

Läs mer

Att gifta sig borgerligt – vad behöver du ha koll på?

Att gifta sig borgerligt är ett populärt alternativ till religiösa bröllop. Ett borgerligt bröllop är en ceremoni som utförs av en vigselförrättare förordnad av länsstyrelsen.…

Läs mer