Moderbolagsgaranti

En moderbolagsgaranti är en säkerhet som ett moderbolag ger för att täcka förpliktelser som ett dotterbolag har gentemot tredje part, exempelvis leverantörer, kunder eller långivare. Denna typ av garanti används ofta i affärsavtal för att öka förtroendet hos tredje part när de ingår avtal med ett dotterbolag. Genom en moderbolagsgaranti försäkrar moderbolaget att det kommer att uppfylla dotterbolagets förpliktelser om dotterbolaget själv inte kan göra det.

En moderbolagsgaranti innebär att moderbolaget går i borgen för dotterbolagets skulder och förpliktelser. Om dotterbolaget inte kan betala sina skulder eller uppfylla sina avtalsenliga åtaganden, är moderbolaget skyldigt att göra det istället. Denna typ av garanti är vanligt förekommande i situationer där dotterbolaget är nyetablerat, har begränsade tillgångar, eller där tredje part vill ha extra säkerhet innan de ingår ett avtal.

Moderbolagsgarantin kan vara antingen begränsad eller obegränsad. En begränsad garanti anger ett specifikt belopp som moderbolaget är villigt att garantera, medan en obegränsad garanti innebär att moderbolaget är ansvarigt för hela dotterbolagets förpliktelse, oavsett belopp.

När används en moderbolagsgaranti?

Moderbolagsgarantier används i flera olika affärssammanhang, bland annat:

  • Låneavtal
    När ett dotterbolag tar ett lån kan långivaren kräva en moderbolagsgaranti för att säkerställa att lånet kommer att återbetalas även om dotterbolaget inte kan göra det.
  • Leveransavtal
    Vid större affärsavtal kan leverantören kräva en moderbolagsgaranti för att försäkra sig om att dotterbolaget kommer att betala för varorna eller tjänsterna som levereras.
  • Hyresavtal
    Om ett dotterbolag hyr lokaler eller utrustning kan hyresvärden kräva en moderbolagsgaranti för att skydda sig mot risken att dotterbolaget inte betalar hyran.

Fördelar med moderbolagsgaranti

Ökat förtroende
En moderbolagsgaranti ger tredje part extra trygghet när de gör affärer med dotterbolaget, vilket kan leda till bättre avtalsvillkor och ökad vilja att ingå affärsförbindelser.

Bättre finansieringsvillkor
Genom att erbjuda en moderbolagsgaranti kan dotterbolaget få tillgång till bättre finansieringsvillkor, såsom lägre ränta eller högre lånebelopp.

Minskad risk för avtalspartnern
Avtalspartnern löper mindre risk när de ingår avtal med ett dotterbolag som har en moderbolagsgaranti, eftersom moderbolaget täcker eventuella förluster om dotterbolaget misslyckas med att uppfylla sina förpliktelser.

Viktiga aspekter att överväga

När man utfärdar eller accepterar en moderbolagsgaranti är det viktigt att noggrant överväga vissa aspekter:

  • Riskbedömning
    Moderbolaget bör noggrant bedöma riskerna med att utfärda en garanti och hur det kan påverka koncernens ekonomi om garantin skulle behöva infrias.
  • Begränsningar och villkor
    Det är viktigt att tydligt ange om garantin är begränsad eller obegränsad, samt specificera eventuella villkor som gäller för när och hur garantin kan infrias.
  • Juridiska aspekter
    En moderbolagsgaranti bör vara tydligt formulerad och juridiskt hållbar för att säkerställa att den kan genomdrivas vid behov.

Vår hjälp med moderbolagsgarantier

Juridisk rådgivning
Vi erbjuder rådgivning om när och hur en moderbolagsgaranti bör utfärdas. Vi hjälper dig att förstå de juridiska och finansiella konsekvenserna av att ge eller acceptera en sådan garanti.

Upprättande av moderbolagsgaranti
Vi hjälper dig att utforma en tydlig och juridiskt bindande moderbolagsgaranti som skyddar ditt företags intressen. Vi ser till att alla viktiga detaljer är korrekt dokumenterade och att avtalet är anpassat till din specifika situation.

Granskning av garantier
Om du har blivit ombedd att acceptera en moderbolagsgaranti, kan vi granska den för att säkerställa att dina rättigheter skyddas och att garantin är rimlig och rättvist formulerad.

Ta fram dokument för moderbolagsgaranti idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om moderbolagsgaranti

Är en moderbolagsgaranti alltid nödvändig?
En moderbolagsgaranti är inte alltid nödvändig, men den kan vara en viktig säkerhet i affärssammanhang där tredje part vill ha extra trygghet.

Kan en moderbolagsgaranti återkallas?
En moderbolagsgaranti kan inte återkallas om inte avtalet innehåller specifika villkor som tillåter det. Det är viktigt att noga granska villkoren i garantin innan den utfärdas.

Vad händer om moderbolaget inte kan uppfylla garantin?
Om moderbolaget inte kan uppfylla garantin kan det leda till ekonomiska påföljder för koncernen och skada förtroendet hos affärspartners och investerare.