Behöver du hjälp i en bodelning?

När ett par separerar, vare sig paret har varit gifta eller sambo, uppstår behovet av att fördela egendom mellan de två parterna. I juridiskt språk säger man då att man gör en bodelning. Reglerna för hur en bodelning går till skiljer sig beroende på om parterna är gifta eller sambor, och det är viktigt att förstå skillnaderna för att säkerställa att allt går rätt till.

Bodelning innebär att de som är gifta eller sambor delar upp sin egendom mellan sig. Vid en skilsmässa ska en bodelning i de flesta fall genomföras, där parterna delar på sina gemensamma tillgångar. En bodelning kan också göras under äktenskapet om parterna kommer överens om det. Om bodelningen sker under äktenskapet, behöver en anmälan göras till Skatteverket innan bodelningshandlingen upprättas. Om bodelningen sker vid skilsmässa ska en ansökan om äktenskapsskillnad lämnas in till tingsrätten innan bodelningshandlingen skrivs.

Bodelning vid skilsmässa eller separation

När en bodelning sker vid skilsmässa eller separation handlar det om att dela upp det som gemensamt ägts under äktenskapet eller samboförhållandet. Det kan vara allt från fastigheter och bilar till kontanter och investeringar. Om parterna är överens om hur fördelningen ska ske kan det göras genom ett bodelningsavtal, där fördelningen av egendomen regleras skriftligen. Detta avtal kan sedan registreras hos Skatteverket.

När är en bodelningsförrättare nödvändig?

I vissa fall kan det uppstå oenighet om hur egendomen ska fördelas. Om parterna inte kan enas, kan de ansöka om att en bodelningsförrättare utses. En bodelningsförrättare är en opartisk jurist eller advokat som utses av domstolen för att hjälpa till att lösa tvisten. Bodelningsförrättaren försöker få parterna att enas, och om det inte är möjligt, kan hen fatta ett slutgiltigt beslut om fördelningen av egendomen (tvångsbodela) enligt lag och praxis.

Bodelningsförrättarens roll och juridiskt biträde

Bodelningsförrättaren är alltid opartisk och kan därför inte ge juridiskt råd eller stöd till någon av parterna. Om du känner att du behöver juridiskt stöd under processen, kan det vara klokt att anlita en jurist specialiserad på ekonomisk familjerätt. Juristen kan agera som ditt ombud i bodelningen och inför bodelningsförrättaren, och se till att dina intressen tillvaratas på bästa sätt.

Vår hjälp vid bodelning och bodelningsavtal

Rådgivning
Vi ger dig råd om dina rättigheter och möjligheter vid bodelning. Vi hjälper dig att förstå processen och vad som gäller i ditt specifika fall, oavsett om du är gift eller sambo.

Upprättande av bodelningsavtal
Vi hjälper dig att utforma ett korrekt bodelningsavtal som uppfyller alla lagkrav och som reglerar fördelningen av egendomen på ett tydligt och rättvist sätt.

Stöd vid tvist och inför bodelningsförrättare
Om ni inte kan enas om hur egendomen ska fördelas, kan vi representera dig och hjälpa dig genom processen med en bodelningsförrättare. Vi ser till att dina intressen skyddas och att bodelningen sker enligt lag och rättvisa principer.

Ta fram ett bodelningsavtal idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om bodelning och bodelningsavtal

Vad är bodelning?
Bodelning är processen där gifta par eller sambor delar upp sin gemensamma egendom vid en separation eller skilsmässa.

När behöver jag ett bodelningsavtal?
Ett bodelningsavtal behövs när parterna är överens om hur egendomen ska fördelas. Det är ett skriftligt dokument som reglerar fördelningen och kan registreras hos Skatteverket.

Vad gör jag om vi inte kan komma överens om bodelningen?
Om ni inte kan komma överens kan ni ansöka om att en bodelningsförrättare utses av domstolen. Bodelningsförrättaren hjälper till att lösa tvisten och kan fatta ett slutgiltigt beslut om fördelningen.

Juristerna har ordet

Gift eller sambo? Är det verkligen skillnad?

Har du funderat på vilka juridiska skillnader som finns mellan att vara gift och att vara sambo? Och hur du kan säkerställa att du och…

Läs mer

Har ni bestämt er för att flytta isär?

Ett avslutat förhållande, samboskap eller äktenskap är aldrig lätt för någon. Än mer uppslitande är det att flytta isär när det finns barn inblandade. Å…

Läs mer

Att skilja sig och vad det innebär

Att skilja sig är alltid känslosamt och många associerar det enbart med problem. Det finns däremot väldigt enkla och tydliga lösningar på saker som vid…

Läs mer

Så gör ni en bodelning

Om ni bestämmer er för att separera eller skilja er ska ni göra en bodelning. I bodelningen går ni, tillsammans med en jurist, igenom era…

Läs mer