Går du igenom en skilsmässa?
Att ansöka om skilsmässa är ofta en känslomässigt utmanande tid. Hos Kliently finns vi här för att göra den juridiska processen kring skilsmässan så enkel och smidig som möjligt. På det sättet kan du fokusera mer tid på att ta hand om dig själv och eventuella barn.
För att ansöka om skilsmässa i Sverige behöver du och din partner lämna in en gemensam ansökan till tingsrätten. Men är ni inte överens i skilsmässan kan också en av er lämna in en enskild ansökan. Exakt hur skilsmässoprocessen ser ut beror på er unika situation, men oftast går det till såhär:
- Ansökan om skilsmässa
Ni lämnar in er ansökan till tingsrätten. Om ni har gemensamma barn under 16 år, eller om ni inte är överens behöver ni gå igenom en betänketid på minst sex månader innan skilsmässan går igenom. - Betänketid
Syftet med betänketiden är att noga tänka igenom om ni verkligen vill gå igenom en skilsmässa. Om ni vid betänketidens slut fortfarande vill skilja er ska ni bekräfta det till tingsrätten. - Slutgiltig dom
När betänketiden är över går er skilsmässa igenom. Men om ni inte behöver en betänketid går skilsmässan igenom direkt efter att ni lämnar in er ansökan om skilsmässa.
Vår hjälp under din skilsmässa
Juridisk rådgivning
Vi hjälper dig förstå vilka rättigheter och skyldigheter du har under skilsmässan. Hos oss får du råd om allt från bodelning till vårdnadsfrågor.
Dokumentation och ansökan
Vi hjälper dig att fylla i och lämna in alla nödvändiga dokument till tingsrätten. På det sättet kan vi göra processen så smidig som möjligt för dig.
Förhandling och medling
Om ni har svårt att komma överens i viktiga frågor kan vi hjälpa er genom att hitta en lösning som fungerar för alla parter.
Kontakta oss idag
Behöver du hjälp med en skilsmässa? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.
Vanliga frågor om skilsmässa
Hur lång tid tar en skilsmässa?
Varje skilsmässa är unik och därför är det också svårt att säga hur lång tid en tar skilsmässa är. Om ni inte behöver gå igenom en betänketid och är helt överens kan det däremot gå både snabbt och smidigt. Men är ni inte överens och dessutom har barn kan det till och med ta över ett år innan skilsmässan är klar.
Vad händer med vårdnaden om barnen?
Ni kan antingen ha gemensam vårdnad, eller så kan en av er ha vårdnad om era barn. Här är det viktigt att hitta en lösning som passar alla parter och som framförallt är det bästa alternativet för era barn. I alla vårdnadsfrågor ser tingsrätten främst efter vad som är bäst för barnen.
Hur fördelas våra ägodelar?
Enligt lag äger gifta par allt tillsammans och man delar på ägodelarna på hälften. Däremot kan det finnas vissa undantag som gör att fördelningen av ägodelarna delas upp på andra vis. Om ni har ett äktenskapsförord eller om det finns andra juridiska dokument där det står att vissa ägodelar och tillgångar bara hör till en av er så är det det man utgår ifrån.