Är du misstänkt för sexköp?

av

Miski Ibrahim
Sexköp och vad konsekverna är, polissirener på bild.

I appen Kliently får vi en del samtal från människor som är misstänkta för sexköp och vill veta vad som kommer att hända framöver. I appen kan du ställa frågor direkt till en jurist genom att boka ett videomöte. Då har du möjlighet att redogöra för hur ditt fall ser ut och ställa mer specifika frågor. Men om du vill veta generellt vad du kan vänta dig för straff så har vi sammanfattat den viktigaste informationen nedan.

Ladda ner appen Kliently

Konsekvenser vid sexköp

I Sverige är det olagligt att köpa sex, men inte att sälja sex. Anledningen till att lagen är utformad på det viset är för att skydda offren vid sexköp och se till att de vågar anmäla brott de blir utsatta för, utan att själva riskera några konsekvenser. Tidigare har straffet för sexköp varit att man får böter men från 2022 skärpte man straffet. Idag får du i stället fängelse i upptill ett år eller villkorlig dom och då oftast tillsammans med böter eller skyddstillsyn.

Om du åker fast för sexköp har du förmodligen redan blivit förhörd av polisen. Därefter är det åklagaren som avgör om det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal. Om det finns det kommer du bli kallad till tingsrätten där en rättegång inleds för att gå igenom bevisningen och avgöra om du har gjort dig skyldig till sexköp, och vad ditt straff i så fall ska bli.

Åklagaren kan också välja att utfärda ett strafföreläggande. Det gör hen i stället för att väcka åtal och bara om du som åkt fast accepterar det. Då kan du dömas till villkorlig dom och böter i stället för till fängelse, men bara om du erkänner brottet. Oavsett om åklagaren väcker åtal eller utfärdar ett strafföreläggande kommer domen att synas i ditt belastningsregister.

Tror du att du lider av sexmissbruk?

För vissa kan sexköp vara ett tecken på sexmissbruk. Idag uppskattar man att mellan 3-5 % av befolkningen lider av sexmissbruk, och att majoriteten av de är män. Om du tror att du lider av sexmissbruk är det viktigt att skaffa rätt hjälp. Annars är risken att du begår brottet igen.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag