Skillnaderna mellan offentlig försvarare och privat försvar

av

Daniel Gobraeel
offentlig försvarare, vittne i en förhandling
Fotograf: Carl Johan Erikson

Är du misstänkt för brott behöver du en jurist eller advokat som försvarar dig. Någon som kan juridik, som vägleder dig genom rättsprocessen och på ett tydligt och korrekt sätt förklarar för dig vad du har för alternativ i processen. Ibland kan du behöva anlita en jurist eller advokat för att representera dig i rätten. Men ibland kan du ha rätt till att få en offentlig försvarare som domstolen utser åt dig.

Det är bara de som är advokater som kan arbeta som offentliga försvarare. Skillnaden mellan en advokat och en jurist är att advokaten är medlem i Sveriges advokatsamfund och då är skyldig att följa deras etiska regler.

Ett vanligt missförstånd är att jurister skulle sakna erfarenheten, och därmed expertisen advokater har. Vad ditt försvar har för expertis beror helt och hållet på vad de tidigare har arbetat med och hur länge. Med andra ord kan en jurist som i flera år har arbetat med brottmål ha mer erfarenhet och expertis som försvarare än en advokat som främst har arbetat med migrationsärenden. Därför är det viktigt att du utgår ifrån vad din försvarare tidigare har arbetat med än vad hen har för titel.

Då har du rätt till en offentlig försvarare

Du har alltid rätt till en offentlig försvarare om:

  • du sitter anhållen eller häktad.
  • du är misstänkt för ett brott som ger fängelse i minst sex månader.

Viktigt att notera här är att du i båda fallen måste be om en offentlig försvarare. Du kommer inte att få en försvarare per automatik. Om du inte uppfyller kraven för en offentlig försvarare kan du fortfarande be om att få en. Ibland kan du bli beviljad en ändå om domstolen anser att det finns särskilda behov för det.

När du vill ha en offentlig försvarare ska du kontakta åklagaren som har hand om ditt fall. Åklagaren tar då upp det hos domstolen. Beroende på vad du är misstänkt för får du då en offentlig försvarare direkt eller så ser domstolen över ditt fall för att avgöra om behovet för en finns. Om man redan har väckt åtal i ditt fall kan du i stället vända dig direkt till domstolen och säga att du vill ha en offentlig försvarare.

Så mycket kostar en offentlig försvarare

En offentlig försvarare är inte helt kostnadsfri för dig. Men skillnaden mellan en offentlig och privat försvarare är att staten också betalar för en del av den offentliga försvararens kostnader. Hur mycket de bekostar och vad du själv måste bekosta skiljer sig från fall till fall. Hur mycket det blir får du oftast reda på vid rättegången.

Om du inte är nöjd med din offentliga försvarare kan du be om att få hen utbytt. Däremot är det inte säkert att domstolen godkänner bytet. Skulle det hända kan du alltid välja att anlita en privat försvarare i stället.

Så anlitar du en privat försvarare

En privat försvarare är helt enkelt en jurist eller advokat som du anlitar själv. Även om du har rätt till en offentlig försvarare kan du alltid välja att anlita ett privat försvar i stället. Kostnaderna för en privat försvarare skiljer sig mellan olika advokat- och juristbyråer. Ibland tar de betalt per timme och ger dig en uppskattning på förhand hur många timmar just ditt ärende kan ta. Men då finns det en risk att slutkostnaden blir högre än de uppskattat. På Kliently vet vi att en rättegångsprocess är en stor stress för alla parter. Därför ger vi våra klienter en offert på förhand med en fast kostnad för hela ärendet. Om du är åtalad för ett brott men blir frikänd kan du begära ersättning av domstolen för de kostnader du har haft när du har anlitat din privata försvarare.

Är du misstänkt för brott och behöver anlita en privat försvarare kan du alltid vända dig till oss på Kliently. Börja med att boka ett videomöte med någon av våra jurister i appen Kliently så ger vi dig råd kring vad du har för alternativ och vad vi rekommenderar för dig.

Boka ett videomöte nu

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag