Så ansöker du om verkställighetshinder

Vid ett verkställighetshinder finns det hinder som gör det omöjligt att genomföra en avvisning eller utvisning. Det finns olika anledningar till varför en avvisning eller utvisning inte går att genomföra. Det kan exempelvis handla om praktiska hinder, som att det för tillfället är omöjlighet att resa till det aktuella landet. Det kan också handla om humanitära skäl, som att det finns allvarliga risker för individens liv eller hälsa vid en utvisning. Därför är det viktigt att du känner till dina rättigheter och vilka alternativ du har vid sådana situationer.

Typer av verkställighetshinder

Humanitära skäl
Om en avvisning eller utvisning innebär allvarliga risker, som risk för tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling eller straff, kan det vara ett verkställighetshinder. Även allvarliga medicinska anledningar kan vara ett hinder om individens hälsa riskerar att bli kraftigt försämrad vid utvisning.

Praktiska hinder
Praktiska skäl kan också förhindra en utvisning eller avvisning. Det kan exempelvis hända om det är omöjligt att få resehandlingar, eller om politisk instabilitet i mottagarlandet gör att resan dit blir farlig eller ogenomförbar.

Lämna in en ansökan

Du lämnar in en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket. Då är det viktigt att du presenterar ny information som gör det omöjligt för dig att åka tillbaka till ditt hemland. När du lämnar in en ansökan om verkställighetshinder är det viktigt att du presenterar all information som kan hjälpa dig och som Migrationsverket inte redan har fått i din tidigare ansökan om uppehållstillstånd. Därför är det bra om du tar hjälp av en jurist som kan säkerställa att du utnyttjar alla möjligheter du har.

Vår hjälp vid verkställighetshinder

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå vad verkställighetshinder innebär och vilka rättigheter du har. Dessutom kan vi ge råd om hur du bäst presenterar ditt fall och vilka bevis som kan stärka din ansökan.

Ansökan och dokumentation
Vi hjälper dig att fylla i och lämna in alla nödvändiga dokument i din ansökan om verkställighetshinder. Vi ser till att alla relevanta omständigheter och bevis blir presenterade för Migrationsverket på ett tydligt och korrekt sätt.

Överklagande
Om Migrationsverket avslår din ansökan, kan vi hjälpa dig att överklaga beslutet. Vi stödjer dig genom hela överklagandeprocessen och arbetar för att säkerställa att dina rättigheter blir respekterade.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med verkställighetshinder? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om verkställighetshinder

Vad är verkställighetshinder?
Verkställighetshinder innebär att det finns omständigheter som gör det omöjligt eller olämpligt att genomföra en avvisning eller utvisning. Det kan exempelvis handla om humanitära skäl eller praktiska hinder.

Hur ansöker jag om verkställighetshinder?
Du lämnar in en ansökan hos Migrationsverket där du presenterar bevis för de omständigheter som gör det omöjligt eller olämpligt att genomföra avvisningen eller utvisningen.

Vad händer om min ansökan blir avslagen?
Om din ansökan blir avslagen kan du överklaga. Då kan vi hjälpa dig genom överklagandeprocessen och arbetar för att säkerställa att dina rättigheter blir respekterade.

Juristerna har ordet

Nu blir det lättare att ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Den 12 september 2024 kom ett beslut från Migrationsöverdomstolen (MiÖD) i ett viktigt ärende som handlade om barns möjlighet att bli svenska medborgare tillsammans med…

Läs mer

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Vad innebär egentligen angiverilagen?

Den senaste tiden har svenska politiker pratat mycket om angiverilagen. Många gör sina röster hörda, inte minst de yrkesgrupper som lagen omfattar. Och har du…

Läs mer