Svensk medborgare. Man ute i vinterlandskap med svenska flaggor i handen.
Vill du bli svensk medborgare?

Hur blir du svensk medborgare?

Det här är en fråga många ställer till oss. Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men det hör till det positiva att av de ansökningar som avgjordes under 2022 var det 84 procent som fick sina svenska medborgarskap beviljade. Om du vill bli svensk medborgare finns det ett par kriterier du behöver uppfylla för att öka chansen att du faktiskt blir beviljad det.

För det första kan du antingen ansöka eller anmäla om svenskt medborgarskap. En anmälan kan bara göras av minderåriga barn, unga vuxna mellan 18-21 år och andra nordiska medborgare. Beroende på vilken typ av anmälan du gör ser kraven olika ut men för alla gäller att det är som ett enklare sätt att bli svensk medborgare jämfört med när man ansöker om medborgarskap.

För att i stället ansöka om att bli svensk medborgare måste du:

  • vara minst 18 år gammal.
  • ha giltig id-handling.
  • ha bott i Sverige ett visst antal år (det här skiljer sig bl a beroende på vad du har haft för uppehållstillstånd under din tid i Sverige).
  • ha permanent uppehållstillstånd, uppehållsrätt, uppehållskort eller uppehållsstatus.

Dessutom hjälper det om du:

  • är skuldfri och inte har begått brott i Sverige.

Skulle du ha skulder eller ha begått brott i Sverige förhindrar det inte att du får svenskt medborgarskap. Däremot måste du ha betalat av dina skulder, avtjänat dina straff och väntat en tid innan du ansöker om medborgarskap.

När du skickar in en ansökan om medborgarskap hjälper det om du skickar med så utförliga uppgifter som möjligt. Ett tips är därför att ta hjälp så du kan vara säker på att inte ha missat något som kan vara viktigt att ha med i din ansökan.

Boka jurist när du vill bli svensk medborgare

Behöver du hjälp med att skicka in en ansökan om svenskt medborgarskap? Då kan du boka ett samtal med Miski IbrahimCarl SefferAnuta Sjunghamn eller Nadja Hatem i appen Kliently.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag