Få hjälp att ansöka om asyl

Om du inte känner dig trygg i ditt hemland och behöver skydd kan du söka asyl i ett annat land. När du ansöker om asyl i Sverige och blir beviljad uppehållstillstånd får du möjlighet att stanna och leva ditt liv här. Ditt uppehållstillstånd ger dig rätt att både bo och arbeta i Sverige under en viss period. Hur länge du får det beror på anledningen till varför du har ansökt om asyl. Om du får avslag på din ansökan kan du överklaga beslutet. Då får du stanna i Sverige under tiden tills Migrationsverket har fattat ett nytt beslut.

För att ansöka om asyl i Sverige måste du redan befinna dig i landet eller vid gränsen till Sverige. Du lämnar in din ansökan antingen direkt hos gränspolisen eller hos Migrationsverkets ansökningsenheter i Göteborg, Malmö eller Stockholm. Efter att du har lämnat in din ansökan kommer du att bli kallad till en asylutredning där Migrationsverket går igenom ditt ärende. Då är det viktigt att du ger en så komplett och detaljerad bild som möjligt av din situation för att underlätta för Migrationsverket att göra en korrekt bedömning. I vissa fall kan du behöva komplettera din ansökan med ytterligare uppgifter.

Offentligt biträde

Under asylprocessen kan Migrationsverket besluta att du behöver ett offentligt biträde. Det är en jurist eller advokat som hjälper dig att föra din talan och ser till att dina rättigheter skyddas. Det offentliga biträdet står den svenska staten för. Du behöver alltså inte betala för den hjälpen själv. Du kan antingen begära att få en specifik jurist eller advokat som offentligt biträde, eller låta Migrationsverket välja någon åt dig.

Ditt offentliga biträde kommer att hjälpa dig genom hela ansökningsprocessen. Hen förklarar vad som händer i varje steg och hjälper dig också att förstå de juridiska aspekterna av ditt ärende. Om du får avslag på din asylansökan och vill överklaga beslutet till Migrationsdomstolen eller Migrationsöverdomstolen, hjälper biträdet dig även med det.

Vad händer efter du har skickat in en ansökan om asyl?

Efter att du har lämnat in din asylansökan och genomgått asylutredningen, fattar Migrationsverket ett beslut om huruvida du får stanna i Sverige eller inte. Om du blir beviljad asyl får du ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Hur länge uppehållstillståndet gäller beror på omständigheterna i ditt fall. Om du får avslag på din ansökan, måste du antingen återvända till ditt hemland eller överklaga beslutet.

Vår hjälp i asylprocessen

Juridisk rådgivning
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter under asylprocessen och ger dig råd om hur du bäst presenterar ditt ärende.

Hjälp med ansökan
Vi ger dig juridisk rådgivning kring hur du utformar och kompletterar din asylansökan för att säkerställa att den innehåller all relevant information.

Stöd vid överklagan
Om du får avslag på din asylansökan hjälper vi dig med att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen eller Migrationsöverdomstolen.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp i asylfrågor? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om asyl

Vad är asyl?
Asyl är ett skydd som du kan söka om du inte känner dig trygg i ditt hemland och därför behöver skydd i ett annat land, som Sverige.

Hur ansöker jag om asyl i Sverige?
Du måste befinna dig i Sverige eller vid landets gräns när du ansöker. Du lämnar då in din ansökan hos gränspolisen eller Migrationsverket.

Vad gör ett offentligt biträde?
Ett offentligt biträde är en jurist eller advokat som hjälper dig under hela asylprocessen och som säkerställer att dina rättigheter respekteras.

Juristerna har ordet

Nu blir det lättare att ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Den 12 september 2024 kom ett beslut från Migrationsöverdomstolen (MiÖD) i ett viktigt ärende som handlade om barns möjlighet att bli svenska medborgare tillsammans med…

Läs mer

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Vad innebär egentligen angiverilagen?

Den senaste tiden har svenska politiker pratat mycket om angiverilagen. Många gör sina röster hörda, inte minst de yrkesgrupper som lagen omfattar. Och har du…

Läs mer