Ta fram ett skuldebrev här

Ett skuldebrev är ett viktigt dokument som formellt dokumenterar en skuld mellan dig och en annan part. Det fungerar som ett kvitto på att skulden existerar och ett löfte om att låntagaren tänker betala tillbaka det lånade beloppet.

Skuldebrevet är ett juridiskt bindande avtal som bestämmer villkoren för återbetalningen och ger både låntagaren och långivaren en tydlig överblick över sina respektive rättigheter och skyldigheter. För att ett skuldebrev ska vara giltigt måste det vara korrekt utformat och även signerat med både datum och namnunderskrift. Det bör innehålla:

  • Låntagarens och långivarens namn och personuppgifter – Det är viktigt att tydligt identifiera vem som lånar pengarna och vem som lånar ut dem.
  • Lånesumman – Det här är den totala summa som låntagaren lånar. Skuldebrevet ska innehålla den exakta summan för lånet.
  • Lånevillkor – Här specificerar ni låntagaren ska betala tillbaka lånet. Det kan inkludera en amorteringsplan, ränta, eventuella avgifter, och den totala tiden för återbetalningen.
  • Betalningssätt – Skuldebrevet ska också ange vart betalningarna ska göras, till exempel till ett specifikt bankkonto.
  • Vad som händer vid utebliven betalning – Det här avsnittet beskriver konsekvenserna om låntagaren inte betalar tillbaka enligt det ni har kommit överens om. Eller om låntagaren är sen med betalningarna.

Det finns olika varianter

Det finns två huvudtyper av skuldebrev: enkla och löpande.

Enkla
Den här typen är vanligast i situationer där det handlar om en skuld mellan privatpersoner. Ett enkelt skuldebrev kan du inte sälja vidare eller ge bort. Därför kan bara den ursprungliga långivaren kräva betalning från låntagaren.

Löpande
Det här kan långivaren sälja vidare eller ge bort utan att behöva informera låntagaren och dessutom utan låntagarens godkännande. Därför är också löpande skuldebrev ett sorts värdepapper. Det finns två underkategorier av löpande skuldebrev:

  • Innehavarskuldebrev
    Den som har skuldebrevet kan kräva betalning från låntagaren genom att helt enkelt visa upp skuldebrevet.
  • Orderskuldebrev
    För att kräva betalning med ett orderskuldebrev måste den nya ägaren av skuldebrevet visa upp skuldebrevet och också ett kvitto som visar att skuldebrevet har överlåtits till dem.

Skillnaden mellan ett allmänt skuldebrev och ett som används vid olika kontantinsatser

Ett allmänt skuldebrev är ett dokument som du använder för att dokumentera en skuld mellan två parter, oavsett vad skulden gäller. Det fungerar som ett kvitto och en överenskommelse om att låntagaren ska betala tillbaka den lånade summan enligt de villkor som står i skuldebrevet.

Ett skuldebrev som används vid olika kontantinsatser är specifikt utformat för att reglera skillnader i insatser när du köper bostad med din partner. Det är vanligt att använda det som komplement till ett samboavtal eller äktenskapsförord. Om ni äger en bostad gemensamt, till exempel 50/50, men har betalat olika mycket i kontantinsats, kan ett sådant skuldebrev säkerställa att den som betalat mer får tillbaka en större andel vid en eventuell försäljning eller separation.

Därför är det viktigt

Ett skuldebrev ger både långivare och låntagare en formell överenskommelse som skyddar båda parter. För långivaren fungerar skuldebrevet som en säkerhet för att lånet kommer att bli återbetalt enligt de överenskomna villkoren. För låntagaren klargör skuldebrevet vilka förväntningarna är och vilka konsekvenserna blir om lånet inte blir betalt i tid. I situationer där stora summor pengar är inblandade, eller där ett lån ges till någon annan i ens namn, är det extra viktigt att ha ett skuldebrev.

Vår hjälp med skuldebrev

Juridisk rådgivning och avtalstjänst
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa dig att förstå de olika typerna av skuldebrev och vilket som passar bäst för din situation. Vi erbjuder också möjligheten att ta fram ett skuldebrev på egen hand i vår avtalstjänst.

Utformning av skuldebrev
Om du vill att våra jurister hjälper dig att ta fram skuldebrevet gör vi det så du får ett tydligt och korrekt skuldebrev som uppfyller alla juridiska krav och skyddar dina intressen.

Granskning och uppföljning
Vi granskar befintliga skuldebrev och ger råd om hur du bäst hanterar en skuld eller fordran i en juridisk tvist.

Ta fram ditt skuldebrev idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om skuldebrev

Behöver jag alltid ha ett skuldebrev?
Nej, du måste inte ha ett vid privat utlåning, men det är starkt rekommenderat, särskilt om summan är stor. Ett skuldebrev ger både långivaren och låntagaren en tydlig överenskommelse att förhålla sig till.

Vad är skillnaden mellan ett enkelt och ett löpande skuldebrev?
Ett enkelt skuldebrev kan inte överlåtas till någon annan, medan ett löpande kan säljas eller ges bort, och betraktas som ett värdepapper.

Vad händer om betalningarna uteblir?
Om betalningarna uteblir eller är försenade, kan långivaren vidta åtgärder för att driva in skulden, inklusive rättsliga åtgärder. Konsekvenserna ska då tydligt framgå i skuldebrevet.