Ta fram en bevakningsinlaga här

En bevakningsinlaga är ett juridiskt dokument som en borgenär (en person eller verksamhet som har lånat ut pengar) använder för att kräva betalning (fordran) i en konkurs. När du lämnar in en bevakningsinlaga till tingsrätten säkerställer du att din fordran blir registrerad och behandlad under konkursförfarandet.

En bevakningsinlaga är ett formellt dokument där du som borgenär anmäler din fordran i en konkurs. När ett företag eller en person går i konkurs, har borgenärer möjlighet att bevaka sina fordringar för att försöka få betalt ur de tillgångar som finns i konkursboet. Genom att lämna in en bevakningsinlaga visar du att du har ett krav på betalning och vill att konkursförvaltaren ska ta hänsyn till det kravet. Det är därför ett viktigt steg för att du ska kunna få del av de tillgångar som eventuellt finns i konkursboet. En bevakningsinlaga måste du lämna in inom en viss tidsram.

Viktiga punkter

En bevakningsinlaga bör innehålla följande information:

  1. Borgenärens information
    Namn, adress och kontaktuppgifter för den som har en fordran att bevaka.
  2. Konkursboets information
    Uppgifter om vilket konkursbo som bevakningsinlagan riktar sig till, inklusive namn på det konkursdrabbade företaget eller personen samt tingsrättens referensnummer för konkursen.
  3. Beskrivning av fordran
    En detaljerad beskrivning av fordran, inklusive beloppet du kräver, eventuella räntor och hur fordran har uppstått. Det är också viktigt att tydligt specificera om det rör sig om en huvudfordran, ränta eller annan tilläggsfordran.
  4. Bevisning och dokumentation
    Bifoga relevanta dokument som styrker din fordran, till exempel fakturor, avtal eller skuldebrev. Det hjälper konkursförvaltaren att bedöma fordrans giltighet och prioritet.
  5. Prioriteringskrav
    Ange om fordran har någon form av prioritet enligt konkurslagen, till exempel om det rör sig om lönefordringar, vilka ofta har förmånsrätt.

Så lämnar du in en bevakningsinlaga

En bevakningsinlaga lämnar du in till den tingsrätt som handlägger konkursen. Då är det viktigt att du lämnar in inlagan inom den tidsfrist som tingsrätten har fastställt. Om du lämnar in bevakningsinlagan för sent, riskerar du som borgenär att gå miste om rätten att få betalt ur konkursboet.

Det händer efter du har lämnat in bevakningsinlagan

När du har lämnat in bevakningsinlagan granskar konkursförvaltaren den. Om hen då godkänner din fordran, tar hen upp den i konkursboets bouppteckning. Så länge det sedan finns tillräckliga tillgångar i konkursboet kommer du då få betalt enligt ditt krav. Om det däremot uppstår en tvist om fordran kan ärendet behöva avgöras i domstol.

Vår hjälp med bevakningsinlagor

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå processen och vad som krävs för att din bevakningsinlaga ska vara korrekt och fullständig.

Upprättande av bevakningsinlaga
Du kan själv ta fram en bevakningsinlaga direkt i vår avtalstjänst. Vi kan också hjälpa dig att sammanställa och formulera din bevakningsinlaga så att den uppfyller alla formella krav och tydligt presenterar din fordran.

Hantering av tvister
Om det uppstår en tvist om din fordran, representerar vi dig och hjälper dig att försvara din rätt till betalning i konkursförfarandet.

Ta fram en bevakningsinlaga idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om att upprätta bevakningsinlaga

Vad är en bevakningsinlaga?
En bevakningsinlaga är ett dokument där en borgenär anmäler sin fordran i en konkurs för att få del av de tillgångar som finns i konkursboet.

När måste man lämna in en bevakningsinlaga?
Du måste lämna in en bevakningsinlaga inom den tidsfrist som tingsrätten har fastställt.

Vad händer om jag inte lämnar in en bevakningsinlaga i tid?
Om du lämnar in bevakningsinlagan för sent, riskerar du att gå miste om rätten att få betalt ur konkursboet.