Gift eller sambo? Är det verkligen skillnad?

av

Sofia Bergqvist Salomon
Ett par som håller om varandra och funderar på att vara gift eller sambo.
Funderar ni på om ni ska gifta er eller vara sambos?

Har du funderat på vilka juridiska skillnader som finns mellan att vara gift och att vara sambo? Och hur du kan säkerställa att du och din partner har ett bra juridiskt skydd oavsett vilket ni väljer? Det finns en del skillnader mellan att vara gift eller sambo. Men som tur är finns det också en del juridiska åtgärder du kan ta för att säkra era intressen, oavsett ert civilstånd.

Som sambo ärver ni inte varandra

Det här är en viktig punkt om ni har barn. Som gifta ärver alltid den efterlevande partnern allt. Om ni har gemensamma barn är det här en fördel eftersom det innebär att eventuella bostäder, hus, bilar och andra tillgångar kan stanna kvar hos den efterlevande partnern. Är ni inte gifta och ni har gemensamma barn är det i stället barnen som ärver den bortgångna föräldern i första hand. Det innebär att den efterlevande föräldern i många fall behöver sälja tillgångar för att kunna betala ut barnens arv. På grund av detta hamnar många i en svår ekonomisk sits och blir tvungna att flytta under en tid då fristaden i hemmet och tryggheten i det egna samhället är som viktigast. För att undvika en sån situation är det bra att skriva ett testamente som reglerar hur ni vill ärva varandra.

Gemensamma tillgångar som gift eller sambo

En annan viktig skillnad mellan att vara gift eller sambo är fördelningen av era tillgångar. Som gifta räknar man att allt ni äger tillsammans ska fördelas lika mellan er om ni väljer att separera. Det här kallas också för giftorätt, nämligen att oavsett hur mycket var och en av er har investerat så påverkar det inte hur man sedan fördelar tillgångarna. Det är hälften var som gäller. Lever ni däremot i ett samboförhållande är det bara en del av era egendomar som räknas som gemensam. Er bostad och de saker ni har köpt under er samborelation hör till det ni äger tillsammans. Allt annat räknas som enskild egendom.

Både i ett äktenskap och i en samborelation går det däremot att styra vem som äger vad med vissa särskilda dokument. Som gifta kan ni skriva ett äktenskapsförord för att hindra att vissa tillgångar räknas som gemensamma. Och som sambo kan ni skriva ett samboavtal. Båda avtalen kan ni skriva både innan och efter ni har gift er/flyttat ihop.

Boka jurist

Behöver du hjälp av en expert inom familjerättsfrågor? Då kan du boka ett samtal med Sofia Bergqvist Salomon i appen Kliently. Eller kika på de olika avtal och juridiska dokument vi erbjuder till fasta priser.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag