Tillgång till svensk juridisk hjälp behöver digitaliseras

av

Nadja Hatem
Bild med foton på techprofiler som arbetar med juridisk hjälp inom legaltech.
Bild lånad från Break it

Break it listade i en artikel Kliently som ett av 24 bolag i Sverige som vill forma svensk legaltech och tillgången till juridisk hjälp. Det är verkligen en ära och något vi bara kunde hoppas på när vi startade Kliently. Att en så stor och etablerad aktör som Breakit uppmärksammar Kliently är ett kvitto på att vi gjorde rätt som valde att satsa allt på Kliently.

Men artikeln hos Break it är inte bara en bekräftelse på att vi gör ett bra jobb. Den lyfter också en otroligt viktig fråga som berör varenda människa i Sverige och varenda människa som vill skapa ett liv här. Nämligen att digitalisering av tillgången till svensk lagstiftning är nödvändigt för att demokratisera den.

Traditionellt har den som behöver juridisk hjälp också behövt en grundläggande förståelse för det juridiska landskapet redan innan hen söker hjälp. Vad exakt behöver du hjälp med och vilka jurister specialiserar sig i det området? Här kan man såklart göra en enkel Google search, men resultatet på Google beror helt och hållet på varje juristbyrås förmåga att arbeta med SEO. Och hur sållar du då bäst bland urvalet? Och hur vet du att juristen du vill kontakta är någon du klickar med? Någon som förstår din situation och gör det lilla extra så att du kan känna dig trygg med juristen? Och vad är det som säger att juristen i fråga har tid att ta sig an ditt ärende?

Digitaliserad juridisk hjälp = demokrati

Fördelen med att digitalisera tillgången till juridisk hjälp genom appar är att det är oviktigt vad du vet om svensk lagstiftning. Nu kan du i stället låta appen hjälpa dig att hitta till rätt jurist. Du kan enkelt se hur andra som använt tjänsten upplever hjälpen de fått. Och åtminstone hos Kliently kan du också få hjälp på ditt modersmål utan att behöva ta in en tolk.

Tidigare har man behövt navigera på egen hand i en snårig djungel av juridiska begrepp och svårtillgängliga jurister. Nu har du i stället den juridiska hjälpen tillgänglig direkt i din telefon. Det gör att många fler får tillgång till juridisk hjälp. Det gör att många fler faktiskt FÅR hjälp. Och det gör att många fler omfattas av den demokratiska rättighet som tillgång till juridisk representation innebär.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag