Vill ni byta efternamn efter vigseln?

av

Miski Ibrahim
Två män som har gift sig och dansar bröllopsdans, skrattar och kanske tänker på att byta efternamn.
Fundera på vilka efternamn ni vill ha efter vigseln.

För många symboliserar vigseln och äktenskapet början på ett familjeliv tillsammans. Och den största symbolen för familjelivet är att byta efternamn till ett gemensamt. Vill du behålla ditt efternamn efter vigseln behöver du inte tänka på något eftersom du per automatik behåller det namn du redan har. Men om du och din partner vill ha gemensamma efternamn finns det ett par saker som är bra att ha koll på.

Förut kunde man byta efternamn genom vigselförrättaren men numera får de inte ta emot namnansökningar. Om du vill ändra namn måste du själv skicka din ansökan direkt till Skatteverket i stället. Din partner behöver inte godkänna din ansökan om det skulle vara så att du byter till din partners efternamn.

Har du några särskilda frågor kring namnbyten eller andra juridiska förberedelser innan ni gifter er? Ladda ner appen Kliently för att prata med våra familjerättsjurister.

Ladda ner appen Kliently

Allt du behöver veta inför namnbytet

Ni kan välja att ni båda har ett av era efternamn. Ni kan också välja att ha dubbla efternamn, det vill säga att ni bildar ert efternamn utifrån både ditt och din partners nuvarande namn. Huruvida ni ska ha bindestreck mellan efternamnen är helt upp till er. Om en av er redan har dubbla efternamn får bara ett av efternamnen ingå i det nybildade namnet. Däremot kan du byta till din partners dubbla efternamn om du vill det.

Ni kan ansöka om att byta efternamn både innan vigseln och under äktenskapet. Ni kan också byta efternamn flera gånger under ert äktenskap om ni skulle ångra er. Du kan till och med byta till din partners efternamn även om din partner fick det namnet i ett tidigare äktenskap. När Skatteverket godkänner namnbytet får du hem ett registerutdrag från dem. Där ser du bl a när namnet byttes och hur det är stavat. Då kan du säkerställa att allt är korrekt.

Vissa namnbyten kostar pengar och då kan det handla om ett par tusenlappar. Men att byta namn till din partners kommer inte att kosta dig någonting. När du har bytt efternamn skickar Skatteverket de nya uppgifterna till de flesta myndigheter och företag. Däremot måste du själv se till att förnya ditt leg, pass och meddela alla i ditt nätverk, både vänner, kollegor och andra, att du har bytt namn.

Kolla upp passtider när du planerar att byta efternamn

Kom ihåg att om ni tänker åka på bröllopsresa är det viktigt att du bokar resan i det namn som står i ditt pass. Det här missar många, ofta för att man är van vid att göra bokningar i sitt gamla namn. Och det leder bara till onödiga kostnader och stress.

Du kan inte byta namn på ditt pass innan Skatteverket har godkänt namnändringen. Däremot kan du, i anslutning till en vigsel, ansöka om att byta efternamn samtidigt som du bokar en resa i ditt gamla efternamn, så länge du har ett giltigt pass i det namnet. Både hos Skatteverket som ska göra namnändringen och polisen som tar fram det nya passet kan handläggningstiderna vara långa. Därför är det smidigare att boka en eventuell bröllopsresa i ditt gamla namn och ansöka om ett nytt pass i lugn och ro när du kommit hem. Alternativt kan du ansöka om att byta efternamn efter vigseln i stället.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag