Att gifta sig borgerligt – vad behöver du ha koll på?

av

Miski Ibrahim
civil wedding ceremony, couple looking lovingly at each other.

Att gifta sig borgerligt är ett populärt alternativ till religiösa bröllop. Ett borgerligt bröllop är en ceremoni som utförs av en vigselförrättare förordnad av länsstyrelsen. Vigselförrättaren är alltså inte religiöst kopplad och ceremonin hålls oftast på stadshuset eller annan offentlig plats. Det är bara de som är förordnade av länsstyrelsen som får förrätta en borgerlig vigsel.

Har du bestämt dig för att gifta dig borgerligt finns det en del praktiska saker du behöver ordna med innan. Vi går igenom vad du behöver tänka på innan den stora dagen.

Boka tid för vigseln långt i förväg

Att gifta sig i Stadshuset är ett väldigt populärt alternativ. Därför kan det vara svårt att få tid just den dag ni vill ha er vigsel. Oftast går det att boka tid för vigsel direkt på varje stadshus hemsida. Gå därför in och boka tid direkt ni har bestämt er för dag för att vara säker på att ni får gifta er när ni vill. Vill du i stället gifta dig utomhus behöver du kolla så vigselförrättaren både är ledig den dagen och kan att ta sig till den plats där ni ska ha er ceremoni.

Ansök om hindersprövning i god tid när du ska gifta dig borgerligt

För att kunna gifta dig borgerligt behöver du ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det är ett bevis på att du uppfyller de krav som ställs inför en vigsel. Genom hindersprövningen styrker du att du är myndig, inte är nära släkt med din partner och att du för tillfället inte redan är gift med någon annan. När du har gjort hindersprövningen får du ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Intygen ska du lämna till er vigselförrättare.

Vilka ska vara era vittnen?

Vid er vigsel måste ni ha två vittnen närvarande. Era vittnen kan vara familj, släkt eller vänner och måste vara myndiga för att få agera som vittne under vigseln. Om ni inte har vittnen, om ni exempelvis gifter er utan anhöriga närvarande, kan vigselkontoret i er kommun i vissa fall ordna med vittnen. Hur ni än väljer att göra måste ni ha två vittnen på plats och därför är det viktigt att ni vet vilka som ska vittna inför er stora dag.

Bestäm er för efternamn i förväg

Ni behöver inte byta efternamn när ni gifter er, men om ni vill det kan det vara smidigt att ansöka om namnbyten innan vigseln. Du kan byta till din partners efternamn, eller så kan ni välja ett helt nytt namn bildat av era tidigare efternamn. När ni har bestämt er för att byta efternamn ansöker ni om namnbyte hos Skatteverket. När ert namnbyte är godkänt skickar Skatteverket ett registerutdrag till er. De uppdaterar också förändringen hos andra myndigheter och många företag. Om ni inte ansöker om namnbyte kommer inget hända med era namn utan ni kommer behålla de namn ni har även efter vigseln.

Fundera på äktenskapsförord när ni vill gifta er borgerligt

I ett äktenskap kommer allt ni äger att tillhöra er båda. Det gäller både de ägodelar ni hade innan äktenskapet och de ägodelar ni skaffar tillsammans under äktenskapet. Många gånger gör det inget och som gift par är men helt med på att man äger hälften var. Men det finns gånger då det är en fördel att vissa tillgångar och ägodelar räknas som enskild egendom. Det innebär att just de tillgångarna ägodelarna inte räknas i det ni delar tillsammans. Det kan exempelvis vara om någon av er ärver pengar, lägenheter, fastigheter och liknande. Eller om någon av er äger ett företag.

Hos oss på Kliently kan du välja att skriva äktenskapsförord på egen hand för en mindre kostnad. Du får guidning i vår avtalstjänst vilket gör det väldigt enkelt att upprätta ett äktenskapsförord på egen hand. Det enda du behöver komma ihåg är att registrera ditt äktenskapsförord hos Skatteverket för att det ska vara giltigt.

Om du däremot behöver hjälp av en jurist för att skräddarsy äktenskapsförordet ytterligare kan du välja att fylla i uppgifterna i vår avtalstjänst och sen bli uppringd av en av våra jurister som då går igenom dokumentet med dig och korrigerar utifrån dina önskningar. Du kan också helt enkelt boka in rådgivning hos våra jurister för att diskutera om det är ett äktenskapsförord som är vettigt att ta fram i ditt fall eller om du skulle gynnas av en annan lösning.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag