Återkalla fullmakt

En fullmakt ger en person (fullmaktshavaren) rätt att agera och fatta beslut i en annan persons (fullmaktsgivarens) namn. Men det kan finnas situationer där du som fullmaktsgivare vill återkalla fullmakten, vilket innebär att du tar tillbaka de befogenheter som du tidigare har gett till fullmaktshavaren. Återkallandet av en fullmakt är en viktig åtgärd för att säkerställa att dina intressen skyddas, särskilt om förhållandena har ändrats eller om du inte längre har förtroende för fullmaktshavaren.

Att återkalla en fullmakt är en relativt enkel process, men det kräver att vissa steg följs för att säkerställa att återkallelsen är juridiskt bindande och effektiv. Här är de viktigaste stegen:

1. Skriftlig återkallelse
Det är alltid bäst att återkalla en fullmakt skriftligt. I den skriftliga återkallelsen bör du tydligt ange att du återkallar fullmakten, och specificera vilken fullmakt det gäller. Om möjligt, inkludera en kopia av den ursprungliga fullmakten tillsammans med återkallelsen.

2. Informera fullmaktshavaren
Efter att du har upprättat den skriftliga återkallelsen, bör du omedelbart informera fullmaktshavaren om att fullmakten har återkallats. Detta kan du göra genom att skicka återkallelsen till fullmaktshavaren, helst via rekommenderat brev för att säkerställa att meddelandet når fram.

3. Informera tredje parter
Om fullmaktshavaren har använt fullmakten hos tredje parter, som banker eller andra företag, är det viktigt att även informera dem om att fullmakten har återkallats. Detta hindrar fullmaktshavaren från att fortsätta använda fullmakten i ditt namn.

4. Återta eller förstöra originaldokumentet
Om möjligt, se till att få tillbaka originalet av fullmakten från fullmaktshavaren och förstör det. Detta förhindrar eventuella missförstånd eller obehörig användning av den återkallade fullmakten.

Varför är det viktigt att återkalla en fullmakt?

Att återkalla en fullmakt är viktigt när du inte längre vill att fullmaktshavaren ska agera för din räkning. Det kan bero på förändrade förhållanden, som att fullmaktshavarens uppdrag är avslutat, att du har tappat förtroendet för dem, eller att du själv vill ta tillbaka kontrollen över de beslut som fullmakten omfattade. Genom att återkalla fullmakten säkerställer du att ingen obehörig kan fatta beslut eller agera i ditt namn.

Vår hjälp vid återkallelse av fullmakt

Juridisk rådgivning
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa dig att förstå processen för att återkalla en fullmakt och säkerställa att återkallelsen sker korrekt och effektivt.

Upprättande av återkallelse
Vi hjälper dig att upprätta en skriftlig återkallelse av fullmakt, så att du kan vara säker på att alla nödvändiga juridiska krav uppfylls.

Granskning av befintliga fullmakter
Om du är osäker på om en fullmakt fortfarande är giltig eller om du vill säkerställa att den återkallas korrekt, kan vi granska dina befintliga fullmakter och ge råd om nästa steg.

Återkalla en fullmakt idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om att återkalla fullmakt

Kan jag återkalla en fullmakt när som helst?
Ja, som fullmaktsgivare har du rätt att återkalla en fullmakt när som helst, oavsett anledning.

Vad händer om fullmaktshavaren ignorerar återkallelsen?
Om fullmaktshavaren ignorerar återkallelsen och agerar i ditt namn kan deras handlingar bli ogiltiga, och du kan ha rätt att vidta rättsliga åtgärder.

Behöver jag meddela alla tredje parter om återkallelsen?
Det är viktigt att meddela alla tredje parter som fullmaktshavaren har agerat med på dina vägnar för att förhindra obehörig användning av fullmakten.

Återkalla en fullmakt idag

Välj om du vill att våra jurister hjälper dig och går igenom dokumentationen med dig under ett videomöte, eller om du hellre tar fram dokumentet på egen hand. Oavsett vilket du väljer börjar du med att följa stegen i vår avtalstjänst.