Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som gör det möjligt för dig att utse någon annan att ta hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du i framtiden inte kan göra det själv på grund av sjukdom, skada eller annan nedsättning av din beslutsförmåga. Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du själv bestämma vem som ska ta beslut åt dig när du inte längre kan göra det.

En framtidsfullmakt är en form av fullmakt som träder i kraft när du inte längre kan fatta egna beslut. Den person du utser kallas fullmaktshavare och kan ges rätt att fatta beslut om bland annat din ekonomi, ditt boende och din vård. Det är ett sätt att säkerställa att dina önskemål och intressen tas om hand på ett tryggt och förutsägbart sätt.

Varför skriva en framtidsfullmakt?

Självbestämmande
Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du själv bestämma vem som ska företräda dig och fatta beslut å dina vägnar, istället för att en god man eller förvaltare utses av domstolen.

Trygghet och förutsägbarhet
En framtidsfullmakt skapar trygghet både för dig och dina närstående. Dina önskemål och intressen blir tydligt dokumenterade och den person du utser vet exakt vilka befogenheter de har.

Enkelhet och smidighet
När framtidsfullmakten träder i kraft kan den utsedda personen snabbt och smidigt ta över ansvaret utan att behöva gå igenom en omfattande juridisk process.

Hur skriver du en framtidsfullmakt?

Välj en fullmaktshavare
Tänk noga över vem du vill ska ta hand om dina angelägenheter. Det kan vara en familjemedlem, en nära vän eller någon annan du litar på. Du kan också utse flera personer som får olika ansvarsområden.

Specificera befogenheter
Var tydlig med vilka befogenheter du vill att fullmaktshavaren ska ha. Det kan omfatta ekonomiska beslut som att betala räkningar och sälja fastigheter, eller personliga beslut som att ordna med boende och vård.

Formkrav och underskrift
Framtidsfullmakten måste vara skriftlig och undertecknad av dig i närvaro av två vittnen. Vittnena ska också skriva under dokumentet och intyga att du var vid ditt sinnens fulla bruk när du skrev under.

Förvaring och information
Förvara originalet av framtidsfullmakten på ett säkert ställe och informera den eller de personer du har utsett till fullmaktshavare om var dokumentet finns och vilka befogenheter de har fått.

Vår hjälp med framtidsfullmakt

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå vad en framtidsfullmakt innebär och vilka befogenheter du kan ge till fullmaktshavaren. Vi ger råd om hur du bäst utformar fullmakten för att den ska passa dina behov.

Upprättande av fullmakt
Vi hjälper dig att upprätta framtidsfullmakten enligt gällande lagar och formkrav. Vi ser till att dokumentet är tydligt och juridiskt bindande.

Granskning och uppdatering
Vi kan granska befintliga framtidsfullmakter och hjälpa dig att uppdatera dem om dina förhållanden eller önskemål förändras. Vi säkerställer att fullmakten alltid är aktuell och korrekt.

Vanliga frågor om framtidsfullmakt

Vad är en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som ger någon annan rätt att fatta beslut åt dig när du inte längre kan göra det själv på grund av sjukdom eller skada.

När träder en framtidsfullmakt i kraft?
Framtidsfullmakten träder i kraft när du inte längre kan fatta egna beslut. Detta bedöms vanligtvis av en läkare eller annan sakkunnig person.

Kan jag återkalla en framtidsfullmakt?
Ja, så länge du har beslutsförmåga kan du när som helst återkalla eller ändra framtidsfullmakten. Detta måste göras skriftligt och informeras till den utsedda fullmaktshavaren.

Juristerna har ordet

Skriv framtidsfullmakt för att trygga er framtid

Att skriva framtidsfullmakt är relativt nytt då det var först 2017 lagen om framtidsfullmakter trädde i kraft. Lagen gör det möjligt för dig att ge…

Läs mer

Ska du och din partner skriva framtidsfullmakt?

Vi brukar rekommendera alla par att skriva framtidsfullmakt, vare sig ni är gifta eller lever som sambos. Det är ett juridiskt dokument där du anger…

Läs mer

Att gifta sig borgerligt – vad behöver du ha koll på?

Att gifta sig borgerligt är ett populärt alternativ till religiösa bröllop. Ett borgerligt bröllop är en ceremoni som utförs av en vigselförrättare förordnad av länsstyrelsen.…

Läs mer