Skriv ett äktenskapsförord idag

Ett äktenskapsförord är ett viktigt avtal som ger kontroll över fördelningen av era tillgångar om ni skulle skilja er. Enligt lag delar ni annars alla era tillgångar lika, oavsett vem som äger vad eller hur mycket ni har bidragit ekonomiskt. Om ni vill göra en annan fördelning av era tillgångar behöver ni därför upprätta ett äktenskapsförord.

Äktenskapsförordet är ett skriftligt avtal mellan gifta par, där ni bestämmer hur ni vill fördela era tillgångar vid en separation. Ni kan skriva ett både innan ni gifter er och när som helst under äktenskapet. För att äktenskapsförordet ska vara giltigt måste det vara skriftligt, undertecknat av båda parter och registrerat hos Skatteverket.

Därför är det viktigt

När ni inte har ett äktenskapsförord ingår alla era tillgångar i giftorättsgodset, vilket innebär att ni delar lika på allt ni äger vid en eventuell skilsmässa. Det gäller även om en av er har bidragit mer till hushållet ekonomiskt. Med ett äktenskapsförord kan ni i stället bestämma att vissa tillgångar ska vara enskild egendom. Det kan exempelvis handla om:

  • Arv som en av er har fått eller kommer att få, där ni vill säkerställa att arvet inte går till båda vid en eventuell skilsmässa.
  • Investeringar som ni gjort, där ni vill att var och en ska behålla det som de har investerat.
  • Företag där ni vill separera företagets tillgångar från er gemensamma ekonomi.

För att ert äktenskapsförord ska vara giltigt är det viktigt att ni är tydliga med vad som ska ingå som enskild egendom och vad som ska vara gemensamt. Ni kan också kombinera det med andra juridiska dokument, som till exempel gåvobrev eller skuldebrev. Det kan ni behöva göra för att säkerställa att specifika tillgångar blir fördelade på ett särskilt sätt.

Vår hjälp med äktenskapsförord

Rådgivning
Vi ger er råd om hur ni kan utforma ett äktenskapsförord som skyddar era tillgångar på bästa sätt och tar hänsyn till er unika ekonomiska situation.

Upprätta äktenskapsförord
I vår avtalstjänst kan ni ta fram ett äktenskapsförord, helt på egen hand. Ni kan också ta hjälp av våra jurister att upprätta ett juridiskt korrekt äktenskapsförord, som uppfyller alla formella krav och är anpassat efter era behov.

Kompletterande dokument
Om ni behöver komplettera ert äktenskapsförord med andra dokument, som gåvobrev eller skuldebrev, hjälper vi er att ta fram dessa för att allt ska vara juridiskt hållbart.

Ta fram ditt ett äktenskapsförord idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om äktenskapsförord

Måste vi skriva ett äktenskapsförord?
Nej, det är frivilligt, men gör ni inte det delas alla era tillgångar lika vid en skilsmässa enligt svensk lag.

Kan vi ändra äktenskapsförordet senare?
Ja, ni kan när som helst ändra eller upphäva ett äktenskapsförord om båda är överens. Ändringarna måste ni registrera hos Skatteverket.

Behöver vi vittnen när vi skriver ett äktenskapsförord?
Nej, ni behöver inte vittnen för att skriva ett äktenskapsförord. Däremot måste ni registrera äktenskapsförordet hos Skatteverket för att det ska vara giltigt.

Juristerna har ordet

Insemination och spermiedonation – vad säger lagen?

Funderar du på insemination och att skaffa barn med hjälp av donerade spermier? Eller har du sett dokumentären Pappa till 1000 barn och undrar hur…

Läs mer

Gift eller sambo? Är det verkligen skillnad?

Har du funderat på vilka juridiska skillnader som finns mellan att vara gift och att vara sambo? Och hur du kan säkerställa att du och…

Läs mer

3 anledningar varför du ska skriva testamente

För de allra flesta av oss är att skriva testamente något vi associerar med hög ålder, sjukdom eller dödsfall. Mitt i livet känner du kanske…

Läs mer

Vill ni byta efternamn efter vigseln?

För många symboliserar vigseln och äktenskapet början på ett familjeliv tillsammans. Och den största symbolen för familjelivet är att byta efternamn till ett gemensamt. Vill…

Läs mer

Behöver du skriva gåvobrev?

Visste du att du behöver skriva gåvobrev om du ska ge bort exempelvis en bostadsrätt till dina barn eller barnbarn? Det är kanske inte varje…

Läs mer