Få hjälp med tillfälligt uppehållstillstånd

Ett tillfälligt uppehållstillstånd ger dig rätt att bo och vistas i Sverige under en begränsad tid. Giltighetstiden varierar beroende på din situation, och innan det går ut måste du ansöka om att förlänga det om du vill bo kvar i Sverige. Med ett tillfälligt uppehållstillstånd kan du arbeta och delta i det svenska samhället, men du har inte samma permanenta rättigheter som man får med ett permanent uppehållstillstånd. Ett tillfälligt uppehållstillstånd kan du få på grund av olika anledningar:

  • Asyl
    Om du inte är trygg i ditt hemland och behöver skydd kan du söka asyl i Sverige. Om Migrationsverket anser att du har rätt till asyl och du bara behöver skydd under en viss period kan de ge dig ett tillfälligt uppehållstillstånd.
  • Arbete
    Om du har fått ett jobberbjudande i Sverige kan du ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för att arbeta här. Då måste du också uppfylla andra krav som är specifika för ett arbetstillstånd.
  • Studier
    Du kan också få tillfälligt uppehållstillstånd om du har blivit antagen till en utbildning vid en svensk högskola eller universitet.
  • Familjeanknytning
    Om du har nära familjemedlemmar som bor i Sverige, som en make/maka, sambo eller barn, kan du ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning.

Förlängning av tillfälligt uppehållstillstånd

Innan ditt uppehållstillstånd går ut måste du ansöka om att förlänga det, om du vill fortsätta vistas i Sverige. Då behöver du visa att grunden till ditt uppehållstillstånd fortfarande gäller. Exempelvis ska du, om du fick tillfälligt uppehållstillstånd på grund av arbete, visa att du jobbar kvar på din arbetsplats. Så länge din situation inte är förändrad finns det möjlighet för dig att få ditt uppehållstillstånd förlängt.

Det är viktigt att du skickar in din ansökan om förlängning innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut, annars riskerar du att behöva lämna Sverige medan Migrationsverket behandlar din ansökan.

Få hjälp av offentligt biträde

Ibland kan Migrationsverket besluta att du behöver ett offentligt biträde. Det är en jurist eller advokat som hjälper dig med din ansökan om uppehållstillstånd och som representerar dig under hela processen. Du kan själv välja ett särskilt biträde om du önskar, så länge hen är kvalificerad och har erfarenhet inom liknande ärenden. Det offentliga biträdets kostnader täcker staten, så du behöver inte betala för det själv.

Vår hjälp med tillfälligt uppehållstillstånd

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå vad du behöver för att ansöka om uppehållstillstånd i din specifika situation.

Hjälp med förlängning
Om du redan har ett tillfälligt uppehållstillstånd hjälper vi dig att förbereda och lämna in din förlängningsansökan i tid, så att du kan bo kvar i Sverige utan problem.

Stöd vid överklagande
Om Migrationsverket nekar din ansökan hjälper vi dig att överklaga beslutet och ger dig juridiskt stöd under hela processen.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med uppehållstillstånd? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om tillfälligt uppehållstillstånd

Hur länge gäller ett tillfälligt uppehållstillstånd?
Giltighetstiden varierar beroende på anledningen till ditt uppehållstillstånd. Det kan gälla från ett till flera år, beroende på om det är för arbete, asyl eller studier.

Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?
Ja, under vissa omständigheter kan du ansöka om permanent uppehållstillstånd efter att ha haft ett tillfälligt uppehållstillstånd i ett antal år. Då finns det däremot vissa andra krav du också måste uppfylla.

Vad händer om jag inte får mitt uppehållstillstånd förlängt?
Om ditt tillstånd inte blir förlängt måste du lämna Sverige, eller överklaga beslutet inom en viss tid.

Juristerna har ordet

Nu blir det lättare att ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Den 12 september 2024 kom ett beslut från Migrationsöverdomstolen (MiÖD) i ett viktigt ärende som handlade om barns möjlighet att bli svenska medborgare tillsammans med…

Läs mer

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Vad innebär egentligen angiverilagen?

Den senaste tiden har svenska politiker pratat mycket om angiverilagen. Många gör sina röster hörda, inte minst de yrkesgrupper som lagen omfattar. Och har du…

Läs mer