Ansök om permanent uppehållstillstånd

När din ansökan om permanent uppehållstillstånd blir beviljad har du rätt att bo och arbeta i Sverige på obestämd tid. Det ger en känsla av trygghet och stabilitet. Dessutom har du samma rättigheter som svenska medborgare när det gäller tillgång till utbildning, sjukvård och sociala tjänster.

När du har fått ett permanent uppehållstillstånd behöver du inte förnya det utan kan i stället leva och arbeta fritt i Sverige. Du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd om du har haft ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige och uppfyller vissa krav. Kraven kan variera beroende på vilken typ av uppehållstillstånd du har haft tidigare, men generellt behöver du:

  • ha bott i Sverige en viss tid, vanligtvis fyra år.
  • ha varit skötsam och följt svenska lagar och regler.
  • kunna försörja dig på egen hand.

Hur ansöker du om permanent uppehållstillstånd?

Förbered din ansökan
Samla alla nödvändiga dokument, inklusive bevis på att du har bott i Sverige under den nödvändiga perioden, intyg om anställning eller andra inkomster, och eventuella andra dokument som Migrationsverket vill ha.

Skicka in din ansökan
När du har fyllt i alla nödvändiga uppgifter och samlat alla bilagor skickar du in din ansökan till Migrationsverket. Då är det extra viktigt att du lämnar in en komplett ansökan med alla nödvändiga dokument för att undvika förseningar i ditt ärende.

Vänta på beslut
När du har skickat in din ansökan kommer Migrationsverket att granska den och fatta ett beslut. Det här kan ta tid. Därför är det viktigt att försöka ha tålamod och hålla dig informerad om statusen på din ansökan.

Vad händer när din ansökan blir beviljad?

När du får ditt permanenta uppehållstillstånd kan du bo och arbeta i Sverige utan tidsbegränsningar. Du har rätt att resa in och ut ur landet och har tillgång till samma offentliga tjänster som svenska medborgare. Det permanenta uppehållstillståndet gäller så länge du bor i Sverige. Om du planerar att flytta utomlands under en längre tid, kan ditt tillstånd påverkas. Därför är det viktigt att du håller dig uppdaterad om vilka regler som gäller.

Vår hjälp vid ansökan om permanent uppehållstillstånd

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå vilka krav som gäller och vilka dokument du behöver för att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Ansökan och dokumentation
Vi hjälper dig genom hela ansökningsprocessen och ser till att alla dina dokument är korrekta och kompletta innan du skickar in dem till Migrationsverket.

Stöd under processen
Vi finns med dig under hela processen, från ansökan till beslut. Vi hjälper dig också med eventuella frågor eller problem som kan uppstå.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp att ansöka om permanent uppehållstillstånd? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om permanent uppehållstillstånd

Hur lång tid tar det att få permanent uppehållstillstånd?
Handläggningstiden kan variera, men det är vanligt att det tar flera månader. För att undvika att ditt ärende tar längre tid är det viktigt att skicka in en komplett ansökan redan från start.

Kan jag förlora mitt permanenta uppehållstillstånd?
Ja, om du flyttar utomlands under en längre tid eller begår allvarliga brott kan ditt tillstånd återkallas. Det är viktigt att följa svenska lagar och hålla dig informerad om reglerna kring flytt till andra länder.

Vad är skillnaden mellan permanent uppehållstillstånd och medborgarskap?
Permanent uppehållstillstånd ger dig rätt att bo och arbeta i Sverige på obestämd tid, men du behåller ditt ursprungliga medborgarskap. Svenskt medborgarskap ger dig ytterligare rättigheter, som att rösta i riksdagsval och ansöka om svenskt pass.

Juristerna har ordet

Nu blir det lättare att ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Den 12 september 2024 kom ett beslut från Migrationsöverdomstolen (MiÖD) i ett viktigt ärende som handlade om barns möjlighet att bli svenska medborgare tillsammans med…

Läs mer

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Vad innebär egentligen angiverilagen?

Den senaste tiden har svenska politiker pratat mycket om angiverilagen. Många gör sina röster hörda, inte minst de yrkesgrupper som lagen omfattar. Och har du…

Läs mer