Ansök om medborgarskap

Att ansöka om medborgarskap är en viktig milstolpe för många som har bott i Sverige under en längre tid. Som medborgare i Sverige får du tillgång till rättigheter och möjligheter som endast svenska medborgare har. Med svenskt medborgarskap har du exempelvis rätt att rösta i Sveriges riksdagsval och i EU-valet. Du kan också arbeta inom yrken som kräver medborgarskap i Sverige, till exempel som polis eller riksdagsledamot. Medborgarskapet gör det dessutom lättare för dig att både bosätta dig och arbeta i andra EU-länder om du vill det.

Dubbelt medborgarskap

Sverige tillåter dubbelt medborgarskap, vilket innebär att du kan behålla ditt tidigare medborgarskap samtidigt som du blir svensk medborgare. Det ger dig möjligheten att arbeta och bo i båda länderna, samt att ha rätt till förmåner, äga och ärva fastigheter och mark i båda länderna. Du behåller också ditt svenska medborgarskap om du senare väljer att flytta till ett annat land och ansöka om medborgarskap där.

Så går processen till

För att kunna ansöka om svenskt medborgarskap måste du uppfylla vissa krav:

  • Ålder: Du måste vara minst 18 år gammal. Föräldrar kan däremot ansöka om medborgarskap för barn som är yngre än 18 år.
  • ID-handling: Du måste ha en giltig id-handling, som pass eller ID-kort.
  • Bostadstid: Du måste ha bott i Sverige ett visst antal år. Hur många år beror på vilken typ av uppehållstillstånd du har haft.
  • Permanent uppehållstillstånd: Du måste ha permanent uppehållstillstånd, uppehållsrätt, uppehållskort eller uppehållsstatus.
  • Skötsamt liv: Det är en fördel om du har levt ett skötsamt liv i Sverige, vilket innebär att du är skuldfri och inte har begått brott.

Ansökningsprocessen

När du uppfyller kraven skickar du in en ansökan om svenskt medborgarskap till Migrationsverket. Ansökningsprocessen kan variera något beroende på din ålder och ditt tidigare medborgarskap. Efter att du har skickat in din ansökan kan Migrationsverket ibland begära kompletterande uppgifter från dig, men annars är det bara att vänta på deras beslut.

Väntetiden för att få svar på en medborgarskapsansökan kan vara lång. För att påskynda processen kan du efter sex månader lämna in en begäran om att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende inom fyra veckor. En sån begäran kan du bara göra en gång, så det är viktigt att du har kontrollerat att din ansökan är komplett innan du skickar in den.

Vår hjälp vid ansökan om medborgarskap

Rådgivning om medborgarskap
Vi hjälper dig att förstå kraven och processen för att ansöka om svenskt medborgarskap. Vi ger dig råd om hur du bäst förbereder din ansökan och vilka dokument du behöver skicka in.

Hjälp med ansökan
Vi hjälper dig att fylla i din ansökan korrekt och ser till att bifoga alla nödvändiga dokument. På det sättet ökar du dina chanser att få ett snabbt och positivt beslut.

Överklagande av beslut
Om du får avslag på din ansökan om medborgarskap hjälper vi dig att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen. Vi ser till att överklagandet är väl underbyggt och att dina rättigheter tas tillvara.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med frågor kring medborgarskap? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om medborgarskap

Hur lång tid tar det att få svenskt medborgarskap?
Handläggningstiden varierar men kan ta mellan ett och två år beroende på ärendets komplexitet och Migrationsverkets arbetsbelastning.

Kan jag ansöka om medborgarskap om jag har skulder?
Om du har stora skulder kan det påverka din ansökan negativt. Det är viktigt att du kan visa att du har en stabil ekonomi och kan betala dina skulder.

Behöver jag uppfylla särskilda krav för att bli svensk medborgare?
Förutom att uppfylla de grundläggande kraven på ålder, ID-handlingar och bostadstid måste du ha ett permanent uppehållstillstånd och ha levt ett skötsamt liv i Sverige.

Juristerna har ordet

Nu blir det lättare att ansöka om svenskt medborgarskap för barn

Den 12 september 2024 kom ett beslut från Migrationsöverdomstolen (MiÖD) i ett viktigt ärende som handlade om barns möjlighet att bli svenska medborgare tillsammans med…

Läs mer

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Skillnaden mellan uppehållstillstånd och uppehållsrätt

Att hålla koll på de olika begrepp som har med migration att göra är inte lätt. Vissa begrepp är väldigt lika och skiljer sig bara…

Läs mer