Behöver du hjälp i en bodelning?
När ett par separerar uppstår behovet att fördela egendomar mellan de två parterna – man gör en bodelning. Reglerna för hur en bodelning går till skiljer sig beroende på om parterna är gifta eller sambor, och det är viktigt att förstå skillnaderna för att säkerställa att allt går rätt till.
En bodelning innebär att ett par som är gifta eller sambor delar upp sina egendomar mellan sig efter en separation. Vid en skilsmässa ska ni i de flesta fall genomföra en bodelning. Då måste ni lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten innan ni upprättar ett bodelningsavtal.
Ni kan också göra en bodelning redan under äktenskapet om ni kommer överens om det. Då behöver ni i stället göra en anmälan till Skatteverket innan ni upprättar bodelningsavtalet.
Bodelning vid skilsmässa eller separation
När ni gör en bodelning vid skilsmässa eller separation kommer ni överens om hur ni ska dela upp det som ni har ägt gemensamt under ert äktenskap eller samboförhållande. Reglerna för hur ni ska dela på era tillgångar ser olika ut beroende på om ni har varit gifta eller sambor.
Vid skilsmässa delar ni upp allt giftorättsgods. Det är all er egendom som inte är enskild egendom genom ett äktenskapsförord eller testamente. Det inkluderar fastigheter, bilar, kontanter och andra tillgångar som ni har skaffat under ert äktenskap. Har ni däremot ett äktenskapsförord, eller om någon av er har ärvt något, och det i de dokumenten står att viss tillgång ska vara enskild, så hör den tillgången inte till giftorättsgodset.
Har ni varit sambor ska ni bara bodela bostad, tillgångar och saker som ni har skaffat för gemensam användning. Tillgångar som ni ägde innan ert samboförhållande, och tillgångar som inte var avsedda för gemensam användning, är alltså inte en del av det ni ska dela upp i bodelningen.
Om ni är överens om hur fördelningen ska ske kan ni upprätta ett bodelningsavtal som reglerar fördelningen av egendomen skriftligen. Ett sånt avtal kan ni sedan registrera hos Skatteverket.
Då behöver ni en bodelningsförrättare
Ibland kanske det inte är lätt att komma överens om hur ni ska fördela era egendomar. Om ni inte kan enas, kan ni ansöka om att få en bodelningsförrättare. Det är en opartisk jurist eller advokat som domstolen utser för att hjälpa till att lösa tvisten. Bodelningsförrättarens uppgift är att ena parterna. Om det inte är möjligt kan hen i stället tvångsbodela, det vill säga att hen fattar ett slutgiltigt beslut om fördelningen av egendomen utifrån vad lag och praxis säger.
Skillnad på bodelningsförrättare och juridiskt biträde
Bodelningsförrättaren är alltid opartisk och kan därför inte ge er juridiskt råd eller stöd. Om någon av er behöver juridiskt stöd under processen, kan det därför vara klokt att anlita en jurist specialiserad på ekonomisk familjerätt. Juristen kan agera som ombud i bodelningen och inför bodelningsförrättaren, och se till att era intressen tillvaratas på bästa sätt.
Vår hjälp vid en bodelning
Rådgivning
Vi ger dig råd om dina rättigheter och möjligheter vid en bodelning. Vi hjälper dig att förstå processen och vad som gäller i ditt specifika fall, oavsett om du är gift eller sambo.
Upprättande av bodelningsavtal
Hos oss kan du ta fram ett bodelningsavtal på egen hand i vår avtalstjänst. Vill du kan du också få hjälp av våra jurister att ta fram avtalet. Oavsett vilket du väljer kan du vara säker på att avtalet uppfyller alla lagkrav och reglerar fördelningen av egendomen på ett tydligt och rättvist sätt.
Stöd vid tvist och inför bodelningsförrättare
Om ni inte kommer överens om hur ni vill fördela era egendomar, representerar vi dig och hjälper dig genom processen med en bodelningsförrättare. Vi skyddar dina intressen och ser till att bodelningen sker enligt lag och rättvisa principer.
Få hjälp i er bodelning idag
I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.
Vanliga frågor om bodelning
Vad är bodelning?
Bodelning är processen där gifta par eller sambor delar upp sin gemensamma egendom vid en separation eller skilsmässa.
När behöver jag ett bodelningsavtal?
Ett bodelningsavtal behöver du för att dokumentera fördelningen av era egendomar skriftligen. På det sättet kan ni förhindra att det uppstår missförstånd och tvister i framtiden. Avtalet kan ni också registrera hos Skatteverket.
Vad gör jag om vi inte kan komma överens om bodelningen?
Om ni inte kan komma överens kan ni ansöka om att få en bodelningsförrättare utsedd av domstolen. Bodelningsförrättaren hjälper till att lösa tvisten och kan fatta ett slutgiltigt beslut om fördelningen.