Vet du vad det innebär att resa till Storbritannien efter Brexit?

av

Anuta Sjunghamn
Miljöbild på Big Ben och pariserhjul i London
Kolla upp vad som gäller innan du reser

Det har gått några år sen Brexit och den initiala chocken har lagt sig. Men även om livet har gått vidare kan det vara svårt att veta vad som gäller vid resor till Storbritannien efter Brexit. Därför har vi listat allt du behöver ha koll på så du kan lägga mer tid på att njuta av resan.

För att resa till Storbritannien måste du numera ha ett giltigt pass. Det är den enda id-handling de accepterar för dig som vill komma in i landet. Det gäller oavsett varför du reser dit och vilket land du har rest ifrån. I vissa fall behöver du också ha visum för att få komma in i landet. Ska du åka till Storbritannien för att jobba eller studera behöver till exempel ha visum. Men åker du dit som turist eller för att besöka någon du känner behöver du inte ha det så länge du inte stannar längre än sex månader. Det gäller även vid tjänsteresor då du åker dit för möten eller konferenser. Däremot behöver du ha visum oavsett varför du åker dit om du tänker stanna längre än sex månader.

Storbritannien efter Brexit – vad gäller när du är i landet?

När du väl är i Storbritannien kan du använda både ditt nationella körkort och det europeiska sjukförsäkringskortet om det skulle behövas. Däremot är det bra att ordna ett internationellt körkort om du planerar att köra där. Ett internationellt körkort är en översättning av ditt svenska körkort. Det kan du använda när du planerar att köra i länder utanför Sverige. Däremot kan du inte köra med enbart det internationella körkortet utan måste ha med ditt svenska körkort också. Planerar du att resa mellan Irland och Nordirland kan du göra det fritt fram till 1 januari 2025.

En bra sak att tänka på vid resor till Storbritannien efter Brexit är att kolla vilka priser som gäller för ditt mobilabonnemang. Tidigare fick inte mobiloperatörer ta ut extra avgifter när man reste till Storbritannien men numera är det tillåtet. Se därför till att du har koll på priserna så du inte får en oönskad överraskning med din nästa faktura. Det här gäller både samtals-, sms- och surfkostnader.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag