Vet du hur mycket alkohol du får ta med dig in i Sverige?

av

Carl Seffer
Kvinna som köper alkohol i butik.
Ta reda på hur mycket alkohol du får ta in tull- och skattefritt till Sverige

Hur mycket alkohol man får ta in i Sverige är något många undrar över när det är dags för utlandsresa. Åker du till ett land inom EU betalar du inte tull eller skatt för den alkohol du tar tillbaka med dig. Dessutom kan du köpa rätt stora mängder om det är så att du ska bjuda på alkohol på ett bröllop eller på en fest. Men när det gäller länder utanför EU är det inte alltid så lätt att veta när du ska och inte ska deklarera alkoholen du har köpt under din resa. Därför har vi tagit fram en praktisk lista som är perfekt att ha till hands när du är på din utlandssemester.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?

Oavsett vilket land du handlar alkoholen ifrån måste du ha fyllt 20 år, transportera eller bära alkoholen själv och kunna säkerställa att alkoholen är för ditt eller din familjs privata bruk för att få ta in alkoholen i Sverige. Handlar du alkohol i ett land utanför EU behöver du inte betala några avgifter om du tar in som mest:

  • 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (detta inkluderar mousserande vin)
  • 4 liter vin och
  • 16 liter starköl

För alla mängder utöver detta måste du deklarera alkoholen till Tullverket och betala både tullavgift och skatt. Beroende på vad för alkohol du vill ta in så är kostnaden olika. Nedan ser du vad tull- och skatteavgifterna är för olika alkoholhaltiga drycker.

  • För spritdryck ska du betala 4 kr/liter i tullavgift och 265 kr/liter i skatt.
  • För starkvin ska du betala 2 kr/liter i tullavgift och 85 kr/liter i skatt.
  • För vin ska du betala 1 kr/liter i tullavgift och 38 kr/liter i skatt.
  • För starköl ska du betala 3 kr/liter i tullavgift och 21 kr/liter i skatt.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag