Ska du shoppa på din nästa resa utomlands?

av

Miski Ibrahim
Svart välklädd man med resväska som ska ut och resa
Var förberedd nästa gång du åker på en utlandsresa

Det mesta vi handlar inom EU får vi ta med till Sverige utan att betala tull och skatt. Det är främst när du handlar utanför EU som du måste veta hur mycket du får ta med dig in i Sverige. Att du inte ha med stora mängder sprit och tobak tullfritt in i EU är det många som känner till. Men visste du att du heller inte får ha med smycken och märkeskläder om värdet är högre än 4700 kr? Det är viktigt att vara förberedd inför din nästa resa utomlands. Se till att ha koll på vad du får ta in i Sverige utan att deklarera.

För att få ta in varor i Sverige måste du vara den som transporterar varorna. Till varor räknas sånt som smycken, märkeskläder, teknikprylar och liknande. Vill du också ta in alkohol, tobak och nikotin finns det andra regler du måste följa.

Så mycket får du ta med dig till Sverige

Om du kommer tillbaka från ett annat EU-land där du har shoppat behöver du inte betala tull eller skatt på dina varor. Om du däremot kommer tillbaka från ett land utanför EU och reser med flyg eller färja får du bara ta med dig varor till ett totalt värde av 4700 kr utan att betala tull och skatt. Reser du med annat färdmedel får du bara ta med dig varor till ett totalt värde av 3300 kr utan att betala tull och skatt. Om du köper snus på din resa utomlands räknas det också in i detta värde. Snus räknas alltså inte tillsammans med andra tobaks- och nikotinprodukter.

Om du har handlat varor från ett land utanför EU för ett värde högre än det du får ta med dig måste du anmäla det till Tullverket när du kommer tillbaka. Det gör du genom att gå till tulldisken vid den skylt där det står ”Varor att deklarera”. Du måste då betala tull, moms och eventuellt andra skatter på det du har köpt. Hur mycket du får betala beror på vad du har handlat. Du kan enkelt kolla upp olika avgifter på Tullverkets hemsida.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag