Underhållsbidrag & underhållsstöd – vi reder ut vad som är vad

av

Zaid Najib
Dotter som hänger över pappas axlar medan han sitter vid datorn i en artikel om underhållsbidrag och underhållsstöd.
Har du koll på skillnaden mellan underhållsbidrag och underhållsstöd?

Om du har barn och har eller ska separera eller skilja dig har du säkert stött på orden underhållsbidrag och underhållsstöd. Många kan tycka att termerna är förvirrande och att det är svårt att ha koll på vad som är vad. Både underhållsbidrag och underhållsstöd handlar om ekonomiskt underhåll för barn, men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två?

Underhållsbidrag betalas från en förälder till den andra

Ett underhållsbidrag är det den ena föräldern betalar den andra för att täcka för barnets levnadskostnader. Underhållsbidrag betalar den ena föräldern till den andra när barnet spenderar mer tid hos en av er. På det sättet jämnar ni ut det ekonomiska ansvaret för barnet. Hur mycket underhållsbidrag den ena föräldern betalar beror på hens ekonomi och vad barnet har för behov. Bidraget ska täcka kostnaderna för barnets kläder, mat, skolavgifter, eventuella fritidsaktiviteter och liknande. Hos Försäkringskassan kan du räkna ut hur mycket underhållsbidraget kommer att landa på.

Underhållsstöd när underhållsbidraget inte kan betalas

Om barnet till största del bor hos ena föräldern och den andra föräldern inte kan betala underhållsbidrag går Försäkringskassan in och betalar ut underhållsstöd till föräldern som har barnen den större delen av tiden. Underhållsstödet kräver sedan Försäkringskassan tillbaka av föräldern som är skyldig underhållsbidrag.

Underhållsstödet är alltid lika stort, oavsett er ekonomi. Försäkringskassan betalar ut:

  • 1 673 kr/mån till och med månaden barnet fyller 7 år.
  • 1 823 kr/mån från och med månaden efter barnet fyller 7 år.
  • 2 223 kr/mån från och med månaden efter barnet fyller 15 år.

Om det är du som ska betala tillbaka underhållsstöd beror beloppet du ska betala helt på din ekonomi. Försäkringskassan räknar ut hur din ekonomi ser ut och bestämmer sen vad du ska betala per månad. Om din ekonomi är ansträngd betalar du en mindre summa i månaden till Försäkringskassan utan att det påverkar underhållsstödet de betalar ut. Om du däremot har en ekonomi som Försäkringskassan anser är god nog så betalar du lika mycket som de betalar ut.

När ditt barn är gammal nog att arbeta är det viktigt att hålla koll på hur mycket barnet tjänar eftersom det påverkar underhållsstödet. Ditt barn får ha en årsinkomst på max 60 000 kronor för att inte påverka underhållsstödet. Tjänar barnet mer än så kommer underhållsstödet att bli lägre. Och då minskar även beloppet som du ska betala tillbaka.

Boka jurist

Behöver du hjälp av en expert inom det här området? Då kan du boka ett samtal med Anuta Sjunghamn eller Nadja Hatem i appen Kliently.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag