7 viktiga punkter för dig som ska börja frilansa

Man som vill börja frilansa och sitter och arbetar på sin dator.

Att börja frilansa är en spännande utmaning, men det finns ett antal juridiska punkter som är viktiga att ha koll på innan du sätter igång. Vi har satt ihop en checklista som är perfekt för dig som funderar på att börja arbeta som frilansare.

1. Bestäm dig för en företagsform innan du ska börja frilansa

Innan du börjar frilansa måste du bestämma dig för vilken form du vill ha på ditt företag. Du kan såklart använda dig av en tredje part för att fakturera dina kunder, men i längden tjänar du mer på att fakturera direkt från ett eget bolag.

Det finns olika företagsformer att välja bland, såsom enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Vilken form som passar dig bäst beror helt på den verksamhet du vill driva. Ta därför tiden till att läsa på och välja den form som passar bäst för just dig.

2. Registrera ditt företag

När du har valt en lämplig företagsform måste du registrera ditt företag. Beroende på vilken form du väljer kan registreringsprocessen variera. Startar du en enskild firma eller handelsbolag krävs att du registrerar ditt företag hos Skatteverket. Startar du ett aktiebolag måste du också upprätta stadgar och registrera ditt bolag hos Bolagsverket.

3. Ta fram mallar för fakturering och betalningar

Det är viktigt att du har en tydlig plan för hur du hanterar in- och utbetalningar, och även eventuella sena inbetalningar till ditt bolag. Börja därför med att ta fram en standardfaktura som du kan använda för att fakturera dina kunder när du börjar frilansa. På fakturan bör du ha med:

  • datum då du ställer fakturan.
  • förfallodatum.
  • unika fakturanummer för varje faktura du skickar.
  • både din och din kunds adresser.
  • ditt organisationsnummer.
  • vad dröjsmålsräntan är om betalningen kommer in sent.
  • en beskrivning av vad du fakturerar för och hur mycket det kostar.
  • moms för varje tjänst eller vara du fakturerar för.
  • totalt momsbelopp.

4. Skaffa rätt försäkringar innan du börjar frilansa

Du behöver också se till att du har rätt försäkringar för att skydda dig själv och ditt företag. En vanlig försäkring för frilansare är ansvarsförsäkring, som skyddar dig om en kund stämmer dig för skada eller förlust som orsakats av ditt arbete. Du kan också behöva andra försäkringar beroende på vilken typ av arbete du utför.

5. Hantera skatter och moms

När du ska börja frilansa måste du hantera dina egna skatter och moms. Ta därför reda på vilka skatter och avgifter som gäller för ditt företag och försäkra dig om att du är registrerad för alla nödvändiga skatter. Om du ska bedriva verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms ska du momsregistrera ditt bolag.

6. Hantera avtal och kontrakt

Som frilansare är det viktigt att du har avtal och kontrakt på plats för att skydda både dig själv och dina kunder. Var noga med att läsa och förstå kontrakt som du undertecknar med dina kunder. Och se till att du har ett standardavtal som du kan använda för att formalisera dina tjänster och villkor. Det finns många mallar för standardavtal som du kan ladda ner gratis men för att säkerställa att dina avtal skyddar dig och ditt bolag är det alltid bra att se över dina avtal tillsammans med en jurist.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid med en jurist idag

7. Viktigt att skydda dina immateriella rättigheter när du ska börja frilansa

Som frilansare är ditt arbete ditt varumärke och dina idéer är dina tillgångar. Se därför till att skydda dina immateriella rättigheter genom att registrera varumärken och patent där det är möjligt innan du ska börja frilansa. Det kan hjälpa dig att undvika att någon annan använder dina idéer utan din tillåtelse och att du får betalt för ditt arbete.

Sammanfattningsvis, att frilansa för med sig en hel del friheter, men det finns också många juridiska aspekter som är viktiga att tänka på. Genom att vara väl förberedd kan du skydda dig själv och ditt företag samtidigt som du kan fokusera på att utveckla dina färdigheter och expandera din verksamhet. Och kom ihåg att ta hjälp att navigera genom den juridiska sidan av att vara frilansare hellre än att ta dig an uppgifter som du kanske inte helt känner dig bekväm med.