Därför bör ni skriva samboavtal

av

Miski Ibrahim
skriva samboavtal, par som vilar efter inflyttningen.

När du och din partner bestämmer er för att flytta ihop är ett samboavtal kanske inte det första ni tänker på. Det finns mycket annat spännande som ni måste planera och fixa. Och då är det väl inte lika kul att bestämma sig för att skriva samboavtal. Men att skriva samboavtal är väldigt viktigt för många anledningar. Och det är något ni bör se över.

Enligt SCB lever 1,6 miljoner svenskar i samboförhållanden. Ändå är det inte vanligt att par skriver samboavtal. Detta trots att sambos inte har samma juridiska skyddsnät som par i äktenskap. Genom att skriva ett samboavtal både skyddar och säkrar du er framtid och era barns ekonomiska trygghet.

Hur skyddas du av att skriva samboavtal?

2022 bestämde Högsta Domstolen att en kvinna skulle betala sin före detta sambo nästan 800.000 kr och drygt 100.000 kr i rättegångskostnader för en lägenhet kvinnan betalat för. Lägenheten, som till en början var en hyresrätt, blev en bostadsrätt ett år efter att kvinnan och mannen flyttade ihop. Kvinnan, som redan stod på hyreskontraktet, köpte då bostadsrätten och ägde den därmed själv. När paret valde att separera 2017 gjorde mannen anspråk på lägenheten och menade att lägenheten var deras gemensamma egendom eftersom de hade bott där tillsammans länge.

Sådana här situationer undviker du lättare med ett samboavtal. Du kan skriva samboavtal själv eller tillsammans med en jurist. I avtalet anger du hur du och din partner vill fördela era egendomar om ni skulle välja att gå skilda vägar. Det gäller till exempel egendomar som bostadsrätter, hus, stugor och sånt som ni har ärvt och vill räkna som enskild egendom. Och även om ni vill ärva varandra. Det här kan vara särskilt viktigt om ni har barn. Samboavtalet registrerar ni inte och ni väljer om ni skriver det innan eller efter ni flyttat ihop.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag