Uppsägning hyresavtal (bostad/lokal)

Att säga upp ett hyresavtal för en bostad eller lokal är en viktig process som kräver att vissa regler och tidsramar följs för att vara giltig. Oavsett om du är hyresgäst eller hyresvärd är det avgörande att ha koll på vad som gäller för att undvika missförstånd och eventuella juridiska problem.

Uppsägning av hyresavtal för bostad

1. Uppsägningstid
Uppsägningstiden för en hyresrätt varierar beroende på vilken typ av avtal som har tecknats. För tillsvidareavtal är uppsägningstiden vanligtvis tre månader för hyresgästen, medan hyresvärden kan ha en längre uppsägningstid beroende på anledningen till uppsägningen. Vid tidsbegränsade avtal är det viktigt att kontrollera vad som står i kontraktet, eftersom uppsägningstiden kan variera.

2. Skriftlig uppsägning
Uppsägningen måste göras skriftligt för att vara giltig. Hyresgästen bör se till att lämna uppsägningen i god tid innan uppsägningstidens början för att undvika att avtalet förlängs automatiskt. Uppsägningen ska tydligt ange vilken bostad det gäller, när hyresförhållandet upphör och vara undertecknad av hyresgästen.

3. Besiktning och återlämning av bostaden
När uppsägningen är gjord, är det viktigt att boka en besiktning av bostaden tillsammans med hyresvärden. Detta görs för att säkerställa att bostaden är i gott skick och att inga skador har uppstått under hyresperioden. Hyresgästen ansvarar för att lämna bostaden i städat skick och återlämna alla nycklar till hyresvärden.

Uppsägning av hyresavtal för lokal

1. Uppsägningstid och villkor
För hyresavtal avseende lokaler gäller ofta längre uppsägningstider än för bostäder. Den exakta uppsägningstiden beror på vad som står i avtalet, men det är inte ovanligt att uppsägningstiden är mellan sex månader till ett år. Uppsägningen måste ske skriftligt och i enlighet med avtalsvillkoren för att vara giltig.

2. Skäl för uppsägning
Hyresvärdar kan säga upp ett lokalhyresavtal om det finns särskilda skäl, exempelvis om hyresgästen inte har betalat hyran, om lokalen ska renoveras eller om byggnaden ska rivas. Hyresgästen kan säga upp avtalet om det inte längre är ekonomiskt eller praktiskt möjligt att fortsätta bedriva verksamheten i lokalen.

3. Överlämning av lokalen
Vid uppsägning av ett lokalhyresavtal ska lokalen lämnas tillbaka i det skick som den var i när hyresavtalet tecknades, med undantag för normalt slitage. Hyresgästen bör se till att alla ändringar eller ombyggnader som gjorts i lokalen är godkända av hyresvärden och att lokalen är städad innan den återlämnas.

Vår hjälp vid uppsägning av hyresavtal

Rådgivning om uppsägning
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter vid uppsägning av hyresavtal för bostad eller lokal. Vi ger råd om hur du går tillväga för att säkerställa att uppsägningen sker på ett korrekt och lagligt sätt.

Upprättande av uppsägningshandlingar
Vi hjälper dig att upprätta en korrekt och juridiskt hållbar uppsägning. Vi ser till att uppsägningshandlingen uppfyller alla krav och att den levereras i tid.

Förhandling och tvistelösning
Om det uppstår en tvist kring uppsägningen, exempelvis om hyresvärden inte godkänner uppsägningen eller om det finns oenighet om skicket på bostaden eller lokalen, kan vi representera dig och förhandla fram en lösning.

Säg upp ett hyresavtal idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om uppsägning av hyresavtal

Vad händer om jag inte säger upp hyresavtalet i tid?
Om du inte säger upp hyresavtalet i tid kan det förlängas automatiskt, vilket innebär att du fortfarande är skyldig att betala hyra under den förlängda perioden. Det är därför viktigt att följa uppsägningstiden noggrant.

Kan jag säga upp hyresavtalet tidigare än vad som står i kontraktet?
Det beror på vad som står i avtalet och om hyresvärden går med på en tidigare uppsägning. Det är alltid bäst att diskutera detta med hyresvärden och eventuellt komma överens om ett annat arrangemang.

Vad gör jag om hyresvärden inte accepterar uppsägningen?
Om hyresvärden inte accepterar uppsägningen eller om det uppstår en tvist, kan det vara nödvändigt att söka juridisk hjälp för att lösa situationen. Vi kan hjälpa dig att driva ärendet vidare och skydda dina rättigheter.

Juristerna har ordet

3 saker du behöver ha koll på om du ska hyra ut genom Airbnb

Airbnb är ett populärt sätt att både hyra ut och hyra boende över hela världen, inklusive Sverige. Särskilt i dessa tider då många har fått…

Läs mer

Betalar du för mycket hyra?

Hyr du din lägenhet i andra hand finns det risk att du betalar för mycket hyra. Detta eftersom det finns de som hyr ut sin…

Läs mer

Har du problem med grannar som stör?

Gör dina grannar en massa oväsen som stör dig? Har du svårt att komma till ro på grund av det? Det är inte alltid lätt…

Läs mer

Vill din hyresvärd ha ersättning för skador på hyreslägenhet?

Bor du i hyreslägenhet har du som hyresgäst ansvar att sköta om lägenheten och inte orsaka större skador. Samtidigt är det helt normalt att det…

Läs mer

Vilka är dina rättigheter som hyresgäst?

Hyr du din lägenhet och undrar kring dina rättigheter som hyresgäst? Funderar du på om din hyra är rimlig eller för hög? Eller är din…

Läs mer