3 saker du behöver ha koll på om du ska hyra ut genom Airbnb

av

Carl Seffer
Bild på stuga. Artikel om att hyra ut genom Airbnb.
Har du funderat på att hyra ut genom Airbnb?

Airbnb är ett populärt sätt att både hyra ut och hyra boende över hela världen, inklusive Sverige. Särskilt i dessa tider då många har fått det tuffare ekonomiskt kan uthyrning genom Airbnb vara ett sätt att tjäna lite extra pengar. Men innan du lägger upp en annons om uthyrning av din bostad är det viktigt att ha koll på de lagar och regler som gäller vid uthyrning av din bostad.

1. Vad du har för bostad gör skillnad när du hyr ut genom Airbnb

Bor du i hus behöver du inga tillstånd för att hyra ut genom Airbnb. Detsamma gäller om du bara vill hyra ut ett rum i din lägenhet. Då gäller samma regler som när du har en inneboende hos dig. Exempelvis måste du själv bo i lägenheten under de perioder någon hyr rummet.

Vill du däremot hyra ut hela din lägenhet måste du ha ett tillstånd för att göra det. Då handlar det om att få ett tillstånd för att hyra ut lägenheten i andra hand. För bostadsrätter är det din bostadsrättsförening som ska godkänna att du får hyra ut din lägenhet. För hyresrätter är det i stället din hyresvärd du behöver få ett tillstånd av.

2. Du kan behöva betala skatt och moms när du hyr ut genom Airbnb

Om du ska betala skatt eller inte beror på en del faktorer. Dels är reglerna olika beroende på om du hyr ut ett hus, bostadsrätt eller hyresrätt. Dels gör det skillnad hur mycket pengar du hyr ut din bostad för. Om du hyr ut din din privatbostad för mer än 40 000 kronor per år kan du behöva betala skatt. Då ska du betala 30 procent av det överskott du får efter att ha hyrt ut bostaden. Dessutom kan du också behöva betala moms om du hyr ut bostaden möblerad och enligt ett sätt som liknar hotellverksamhet.

3. Kommer du hantera personuppgifter?

När du hyr ut genom Airbnb behöver du ha koll på och följa GDPR. GDPR är EU:s dataskyddsförordning och den reglerar hur personuppgifter ska hanteras. Här är det viktigt att ha i åtanke att som personuppgifter räknar man all information som på något sätt har en koppling till dig som person, vare sig det är direkt eller indirekt. Det kan alltså vara allt från namn, adress, telefonnummer och personnummer till mejladress med ditt namn, id-kortnummer och till och med din IP-adress. Även bilder, videos och ljudupptagningar som kan kopplas till särskilda individer räknas som personuppgifter.

När du hyr ut genom Airbnb får du bara be om andras personuppgifter om det är nödvändigt och endast i syfte att hantera bokningar. Du får exempelvis inte be gästerna att de använder sig av tredjepartsaktörer för att recensera ditt boende eller starta konton på andra webbsidor. Du får heller inte använda uppgifterna för att marknadsföra ditt boende i efterhand.

Boka jurist

Behöver du hjälp av en expert inom hyres- och boendefrågor? Då kan du boka ett samtal med Carl Seffer i appen Kliently.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag