Betalar du för mycket hyra?

av

Carl Seffer
Äldre man ser bekymrad ut när han ska betala hyra
Misstänker du att du betalar för mycket hyra?

Hyr du din lägenhet i andra hand finns det risk att du betalar för mycket hyra. Detta eftersom det finns de som hyr ut sin lägenhet och passar på att tjäna lite extra pengar på det. Det här får man inte göra i Sverige utan enligt lag måste hyran vara skälig. Det innebär att hyran ska vara rimlig och absolut inte för hög utifrån vad du betalar för. När du betalar en hyra som är för hög kallas det också överhyra eller ockerhyra.

Vad som är en skälig hyra är olika beroende på bland annat lägenhetens storlek, läge, vad du får med i hyran osv. Men i stort sett gäller att du inte ska behöva betala mer än vad originalhyran är på när du hyr en hyreslägenhet i andra hand. Och du ska inte behöva betala mer än vad den faktiska boendekostnaden är när du hyr en bostadsrätt i andra hand. Du kan enkelt ta reda på om du betalar för mycket hyra genom att exempelvis prata med grannar och höra vad de betalar. Eller genom att jämföra vad andra liknande lägenheter har för hyra. Viktigt att komma ihåg vid en sån jämförelse är att hyran får skilja sig upp till 5 procent. Det är när din hyra skiljer sig betydligt mer som du kan vara säker på att du betalar överhyra.

Vad kan du göra om du betalar för mycket hyra?

Om du betalar överhyra kan du skicka en ansökan till hyresnämnden om att få hyran sänkt. Om du dessutom bor i en hyreslägenhet kan du få tillbaka överhyran du betalat. Du kan bara få tillbaka hyra upp till två år tillbaka i tiden från dagen du skickar din ansökan. Hyr du en bostadsrätt i andra hand kan du däremot inte få tillbaka överhyra. I det fallet kan du bara ansöka om att sänka din nuvarande hyra.

Att ansöka om att få din hyra sänkt eller få tillbaka överhyra kan kännas överväldigande. Därför rekommenderar vi att ta kontakt med en jurist som specialiserar sig inom hyresjuridik. Då kan du också vara säker på att din jurist har full koll på vad du har för rättigheter och att hen hjälper dig driva processen på bästa möjliga sätt.

Boka jurist

Behöver du hjälp av en expert inom hyres- och boendefrågor? Då kan du boka ett samtal med Carl Seffer i appen Kliently.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag