Behöver du hjälp i ditt aktiebolag

Att starta och driva ett aktiebolag ger en rad fördelar för dig som vill driva ett företag. Bland annat har ägarna begränsat ekonomiskt ansvar och det finns möjlighet att växa och attrahera investerare. Att förstå grunderna i hur ett aktiebolag fungerar är däremot avgörande för att kunna dra full nytta av dess fördelar.

Ett aktiebolag är en juridisk person, vilket innebär att bolaget har egna rättigheter och skyldigheter, skilda från ägarna. Ägarna, även kallade aktieägare, har investerat kapital i bolaget genom att köpa aktier. Deras ansvar för bolagets skulder är begränsat till det kapital de har investerat. Det gör aktiebolag till ett attraktivt alternativ för företagare som vill skydda sin privata ekonomi.

Att starta och driva ett aktiebolag

För att starta ett aktiebolag behöver du ett startkapital på minst 25 000 kronor. Kapitalet använder du för att köpa aktier i bolaget. När du sedan registrerar bolaget hos Bolagsverket får det ett organisationsnummer, vilket fungerar som bolagets “personnummer”. Efter registreringen är aktiebolaget en egen juridisk enhet.

Bolagsordning

När du startar ett aktiebolag ska du också ta fram en bolagsordning. Bolagsordningen är ett viktigt dokument som innehåller de regler som gäller för bolaget och dess ägare. Det är obligatoriskt att ha en bolagsordning, och den måste innehålla vissa uppgifter enligt lag, som exempelvis bolagets namn, verksamhetens inriktning, aktiekapitalets storlek, antalet aktier och hur ni utser styrelsen. Bolagsordningen kan också inkludera specifika regler för hur aktier får överlåtas och vad som händer vid eventuella ägarförändringar.

Aktieägaravtal

Även om det inte är obligatoriskt brukar man rekommendera att aktieägare upprättar aktieägaravtal. Ett sånt avtal reglerar förhållandet mellan aktieägarna och kan innehålla viktiga bestämmelser om ni fattar beslut, man säljer aktier och hur ni ska lösa eventuella tvister. Aktieägaravtalet kan hjälpa till att förebygga konflikter och missförstånd, vilket är särskilt viktigt i bolag med flera ägare.

Styrelse och ledning

Ett aktiebolag måste ha en styrelse som ansvarar för bolagets förvaltning och organisation. Det är aktieägarna som utser styrelsen på bolagsstämman. Styrelsen ska bestå av minst en ledamot. I större aktiebolag behöver ni också utse en verkställande direktör (VD). VD:n ansvarar för den löpande verksamheten och rapporterar till styrelsen.

Bokföring och redovisning

Alla aktiebolag är skyldiga att föra bokföring och upprätta en årsredovisning som ska lämnas in till Bolagsverket. Årsredovisningen ger en överblick över bolagets ekonomiska ställning och resultat. Större bolag måste även ha en revisor som granskar bolagets räkenskaper och rapporterar om de följer gällande lagar och regler.

Skatter och avgifter

Aktiebolag beskattas som en egen juridisk person, vilket innebär att bolaget betalar bolagsskatt på sin vinst. Dessutom måste aktiebolaget betala arbetsgivaravgifter om det finns anställda. Om ni som ägare tar ut utdelningar och löner från aktiebolaget ska ni skatta för dem separat.

Fördelar med aktiebolag

  • Begränsat ansvar: Aktieägarnas ansvar är begränsat till det kapital de har investerat, vilket skyddar deras personliga tillgångar.
  • Möjlighet till expansion: Det är enklare att ta in nytt kapital genom att sälja aktier till nya investerare.
  • Trovärdighet: Det kan ses som mer stabilt jämfört med andra företagsformer, vilket kan underlätta för er att få krediter och ingå avtal.

Vår hjälp med aktiebolag

Rådgivning om aktiebolag
Vi hjälper dig att förstå vad du behöver för att starta och driva ett aktiebolag. Vi ger råd om allt från bolagsordning till styrelsearbete och skatter.

Hjälp med registrering
Vi hjälper dig att registrera ditt aktiebolag hos Bolagsverket och ser till att alla nödvändiga dokument är i ordning.

Stöd vid tvister
Om det uppstår tvister mellan aktieägarna bistår vi med juridisk rådgivning och hjälper till att lösa dem genom förhandling eller andra juridiska processer.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med ditt aktiebolag? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om aktiebolag

Vad är skillnaden mellan ett aktiebolag och en enskild firma?
I ett aktiebolag är ägarnas ansvar begränsat till det kapital de har investerat, medan i en enskild firma är ägaren personligt ansvarig för företagets skulder.

Hur mycket kapital behövs för att starta ett aktiebolag?
Du behöver ett aktiekapital på minst 25 000 kronor.

Måste alla aktiebolag ha en revisor?
Större aktiebolag måste ha en revisor, men mindre bolag kan vara undantagna från detta krav om de inte når upp till vissa gränsvärden för omsättning, balansomslutning och antal anställda.

Juristerna har ordet

Se till att skydda ditt varumärke

Att bygga och upprätthålla ett starkt varumärke är avgörande för ett företags framgång och konkurrenskraft. Och genom att starkt varumärkesskydd ser du till att skydda…

Läs mer

Alla datum du behöver ha koll på kring din deklaration

Nu är det dags att deklarera igen och det finns en del datum som är viktiga att hålla koll på när det gäller din deklaration.…

Läs mer

7 viktiga punkter att ha med i ett VD-avtal

Visste du att företag måste ta fram särskilda avtal till en VD? Hen täcks nämligen inte av lagen om anställningsskydd (LAS) och oftast heller inte…

Läs mer

Vad gör en notarius publicus?

Om du har juridiska affärer som kräver att parter utanför Sverige ser över och/eller signerar dokument har du kanske hört talas om begreppet notarius publicus.…

Läs mer

8 saker ni måste ha med i er GDPR-policy

Alla företag som på något sätt behandlar och sparar personuppgifter måste ha en dataskyddspolicy, det vill säga en GDPR-policy. Som personuppgifter räknar man all information…

Läs mer