Säg upp ett hyresavtal på korrekt sätt här
För att kunna säga upp ett hyresavtal för en bostad eller lokal behöver du följa vissa regler och tidsramar. Oavsett om du är hyresgäst eller hyresvärd är det viktigt att ha koll på vad som gäller för att undvika missförstånd och eventuella tvister längre fram.
Det här gäller för bostäder
- Uppsägningstid
Uppsägningstiden för en hyresrätt varierar beroende på vilken typ av avtal som har tecknats. För tillsvidareavtal är uppsägningstiden vanligtvis tre månader för hyresgästen. Hyresvärden däremot kan ha en längre uppsägningstid beroende på anledningen till uppsägningen. Vid tidsbegränsade avtal är det viktigt att kontrollera vad som står i kontraktet, eftersom uppsägningstiden kan variera. - Skriftlig uppsägning
När du ska säga upp ett hyresavtal ska du göra det skriftligt för att det ska vara giltigt. Om det är hyresgästen som vill säga upp hyresavtalet behöver hen göra det i god tid för att undvika att avtalet en automatisk förlängning av hyresavtalet. Uppsägningen ska tydligt ange vilken bostad det gäller, när hyresförhållandet upphör och vara undertecknad av hyresgästen. - Besiktning och återlämning av bostaden
När uppsägningen är gjord, är det viktigt att boka en besiktning tillsammans med hyresvärden. Det gör du för att säkerställa att bostaden är i gott skick och att inga skador har uppstått under hyresperioden. Det är hyresgästen som ansvarar för att lämna bostaden i städat skick och återlämna alla nycklar till hyresvärden.
Det här gäller för lokaler
- Uppsägningstid och villkor
För hyresavtal som avser lokaler är uppsägningstiden ofta längre än för bostäder. Den exakta uppsägningstiden beror på vad som står i avtalet. Det är däremot vvanligt att uppsägningstiden är mellan sex månader till ett år. Uppsägningen måste ske skriftligt och i enlighet med avtalsvillkoren för att vara giltig. - Skäl för uppsägning
Hyresvärdar kan säga upp ett lokalhyresavtal om det finns särskilda skäl. Det kan exempelvis vara att hyresgästen inte har betalat hyran, en renovering av lokalen är inplanerad eller en rivning av byggnaden kommer att ske. Hyresgästen kan säga upp avtalet om det inte längre är ekonomiskt eller praktiskt möjligt att fortsätta bedriva verksamhet i lokalen. - Överlämning av lokalen
Vid uppsägning av ett lokalhyresavtal ska hyresgästen lämna tillbaka lokalen i det skick som den var i när hen tecknade hyresavtalet, med undantag för normalt slitage. Hyresgästen behöver också se till att alla ändringar eller ombyggnader i lokalen är godkända av hyresvärden och att lokalen är städad innan hen lämnar över den.
Vår hjälp när du vill säga upp ett hyresavtal
Rådgivning om uppsägning
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter när du vill säga upp ett hyresavtal, oavsett om det gäller en bostad eller lokal. Vi ger råd om hur du går tillväga för att säkerställa att uppsägningen sker på ett korrekt och lagligt sätt.
Upprättande av uppsägningshandlingar
Hos oss kan ni ta fram skriftliga dokument för uppsägningen av ett hyresavtal, direkt i vår avtalstjänst. Ni kan också be våra jurister ta fram dokumenten åt er. Oavsett vilket ni väljer kan ni vara säkra på att det är juridiskt bindande och följer alla formkrav.
Förhandling och tvistelösning
Om det uppstår en tvist kring uppsägningen, exempelvis om hyresvärden inte godkänner uppsägningen eller om det finns oenighet om skicket på bostaden eller lokalen, representerar vi dig och förhandlar fram en lösning.
Säg upp ett hyresavtal idag
I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.
Vanliga frågor om att säga upp hyresavtal
Vad händer om jag inte säger upp hyresavtalet i tid?
Om du inte säger upp hyresavtalet i tid kan det förlängas automatiskt, vilket innebär att du fortfarande är skyldig att betala hyra under den förlängda perioden. Det är därför viktigt att följa uppsägningstiden noggrant.
Kan jag säga upp hyresavtalet tidigare än vad som står i kontraktet?
Det beror på vad som står i avtalet och om hyresvärden går med på en tidigare uppsägning. Det är alltid bäst att diskutera det här med hyresvärden och eventuellt komma överens om ett annat arrangemang.
Vad gör jag om hyresvärden inte accepterar uppsägningen?
Om hyresvärden inte accepterar uppsägningen eller om det uppstår en tvist, kan du behöva söka juridisk hjälp för att lösa situationen. Vi hjälper dig driva ärendet vidare och skyddar dina rättigheter.