Andrahandsuthyrning
Att hyra ut en bostad eller lokal i andra hand kan vara en bra lösning om du inte själv kan använda den under en period. Det finns dock en del juridiska regler och krav som du behöver känna till för att uthyrningen ska ske på ett korrekt och tryggt sätt. Både för dig som hyresvärd och för den som hyr i andra hand är det viktigt att förstå vad som gäller för att undvika missförstånd och problem längre fram.
Andrahandsuthyrning innebär att du som förstahandshyresgäst hyr ut hela eller delar av din bostad eller lokal till en annan person eller ett företag. Detta kan vara aktuellt om du exempelvis ska resa bort under en längre tid, eller om du har en lokal som du för tillfället inte använder. För att hyra ut i andra hand behöver du som hyresgäst vanligtvis få godkännande från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.
Andrahandsuthyrning av bostad
1. Tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen
För att hyra ut en hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand behöver du få tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Om du hyr ut utan tillstånd riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt eller din bostadsrätt.
2. Skriv ett tydligt hyresavtal
Det är viktigt att upprätta ett skriftligt hyresavtal som tydligt reglerar villkoren för andrahandsuthyrningen. Avtalet bör inkludera uppgifter om hyrestid, hyresbelopp, vad som ingår i hyran (exempelvis el och internet) och vilka regler som gäller för uppsägning.
3. Skälig hyra
När du hyr ut en bostad i andra hand är det viktigt att hyran är skälig. För hyresrätter ska hyran motsvara vad du själv betalar i hyra, plus eventuella tillägg för möbler och liknande. För bostadsrätter kan hyran vara något högre, men den måste fortfarande vara rimlig i förhållande till bostadens värde och driftkostnader.
4. Ansvar för bostaden
Som förstahandshyresgäst eller bostadsrättsinnehavare har du fortsatt ansvar för bostaden under andrahandsuthyrningen. Det innebär att du ansvarar för att hyran betalas i tid och att bostaden hålls i gott skick.
Andrahandsuthyrning av lokal
1. Tillstånd från hyresvärden
Även vid andrahandsuthyrning av en lokal krävs vanligtvis tillstånd från hyresvärden. Hyresvärden kan neka tillstånd om det finns skäl att tro att den nya hyresgästen inte kommer att sköta lokalen på ett tillfredsställande sätt.
2. Hyresavtal för lokalen
Ett skriftligt hyresavtal är också viktigt vid andrahandsuthyrning av en lokal. Avtalet bör specificera hyrestid, hyresbelopp och vad som ingår i hyran. Det kan också vara klokt att inkludera regler för hur lokalen får användas, exempelvis vad gäller förändringar i lokalen eller verksamhetens art.
3. Ansvar och försäkringar
Precis som vid andrahandsuthyrning av bostad har du som förstahandshyresgäst fortsatt ansvar för lokalen. Detta innebär att du ansvarar för att hyran betalas, att lokalen används enligt avtalet och att den är försäkrad på ett korrekt sätt.
Vår hjälp vid andrahandsuthyrning
Rådgivning om andrahandsuthyrning
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter vid andrahandsuthyrning av bostad eller lokal. Vi ger råd om hur du bäst går tillväga för att säkerställa att uthyrningen sker på ett tryggt och lagligt sätt.
Upprättande av hyresavtal
Vi hjälper dig att upprätta ett tydligt och juridiskt bindande hyresavtal för andrahandsuthyrningen. Vi ser till att avtalet inkluderar alla viktiga detaljer och att det är anpassat till din specifika situation.
Granskning av hyresavtal
Om du redan har ett hyresavtal men vill säkerställa att det är korrekt och giltigt, kan vi granska det åt dig och föreslå eventuella justeringar.
Ta fram ett avtal för andrahandsuthyrning idag
I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.
Vanliga frågor om andrahandsuthyrning
Vad händer om jag hyr ut utan tillstånd?
Om du hyr ut utan tillstånd riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt eller din bostadsrätt. Det är därför viktigt att alltid få godkännande från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut i andra hand.
Kan jag ta ut vilken hyra jag vill?
Nej, hyran måste vara skälig. För hyresrätter ska hyran motsvara den du själv betalar, medan hyran för bostadsrätter kan vara något högre men fortfarande rimlig.
Vad ska jag göra om min andrahandshyresgäst inte betalar hyran?
Om din andrahandshyresgäst inte betalar hyran är du fortfarande ansvarig för att betala hyran till hyresvärden. Du kan dock säga upp hyresavtalet och kräva att hyresgästen flyttar ut om hyran inte betalas i tid.