Har du frågor om uppehållsrätt?

Uppehållsrätt är en rätt för medborgare, och deras familjemedlemmar inom EU, att vistas och arbeta i andra EU-länder utan att behöva ansöka om uppehållstillstånd. Den gäller också för medborgare i EES och Schweiz och grundar sig på principen om fri rörlighet för personer, vilket är en av de grundläggande friheterna inom EU.

När har man uppehållsrätt?

Arbetstagare och egenföretagare
Om du är medborgare i ett EU-land och arbetar som anställd eller driver eget företag i ett annat EU-land har du automatiskt uppehållsrätt. Det gäller även om ditt företag har sänt dig till ett annat EU-land.

Studenter
Är du student och medborgare i ett EU-land och är inskriven vid en erkänd utbildningsinstitution i ett annat EU-land har du uppehållsrätt. Du måste då kunna försörja dig själv och ha en heltäckande sjukförsäkring.

Pensionärer och ekonomiskt oberoende personer
Är du pensionär eller ekonomiskt oberoende och medborgare i ett EU-land har du uppehållsrätt i ett annat EU-land så länge du kan försörja dig själv och du inte belastar det andra landets sociala trygghetssystem. Du måste också ha en heltäckande sjukförsäkring.

Familjemedlemmar
Familjemedlemmar till en EU-medborgare har också uppehållsrätt, även om de själva inte är medborgare i ett EU-land. Det gäller för gifta par, registrerade partners, barn under 21 år och beroende föräldrar.

Skriftliga intyg

Registreringsbevis
I vissa länder måste du registrera dig hos de lokala myndigheterna om du planerar att stanna längre än tre månader. Då får du ett registreringsbevis som intyg på din uppehållsrätt. Det bekräftar att du uppfyller kraven för att vara i landet.

Uppehållskort för familjemedlemmar
Familjemedlemmar som inte är EU-medborgare kan behöva ansöka om ett uppehållskort som bevis på sin uppehållsrätt. Kortet utfärdas av migrationsmyndigheterna i det land där ni vistas.

Vår hjälp med uppehållsrätt

Rådgivning
Vi ger råd om uppehållsrätt och dina rättigheter enligt EU-regler. Vi hjälper dig också att förstå vilka villkor som gäller och hur du kan nyttja den.

Ansökan och registrering
Vi hjälper dig att ansöka om nödvändiga dokument, såsom registreringsbevis och uppehållskort för familjemedlemmar. Vi ser då till att din ansökan är korrekt och komplett.

Tvistelösning
Om du stöter på problem eller om din ansökan blir avslagen hjälper vi dig att överklaga beslutet. Vi representerar dig också i alla rättsliga situationer.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med frågor kring uppehållsrätt? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om uppehållsrätt

Vad är uppehållsrätt?
Det är en rätt för EU-medborgare och deras familjemedlemmar att vistas och arbeta i andra EU-länder utan att behöva ansöka om uppehållstillstånd.

Vem har uppehållsrätt?
EU-medborgare som arbetar, studerar eller är ekonomiskt oberoende samt deras familjemedlemmar har uppehållsrätt i andra EU-länder.

Behöver jag registrera mig för att få uppehållsrätt?
I vissa länder måste du registrera dig hos de lokala myndigheterna om du planerar att stanna längre än tre månader. Då bekräftar du att du uppfyller kraven för att vara i landet.

Juristerna har ordet

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Skillnaden mellan uppehållstillstånd och uppehållsrätt

Att hålla koll på de olika begrepp som har med migration att göra är inte lätt. Vissa begrepp är väldigt lika och skiljer sig bara…

Läs mer