Ska du gå i borgen för någon?

Att gå i borgen innebär att en person, borgensmannen, går i god när en annan person vill låna pengar eller ingå ett avtal där det finns risk att personen inte kan betala enligt plan. Genom att gå i borgen säger man att om låntagaren inte kan betala så gör borgensmannen det. Om du ska gå i borgen är det viktigt att du har ett avtal som skyddar dig och dina intressen.

Typer av borgen

Det finns olika typer av borgen som borgensmannen kan ställa upp på:

  • Enkel borgen
    Vid enkel borgen blir borgensmannen betalningsskyldig först när det står klart att låntagaren inte kan betala, till exempel efter att Kronofogden har gjort en utmätning utan att få full betalning.
  • Proprieborgen
    Proprieborgen innebär att borgensmannen och låntagaren är lika ansvariga för skulden. Det betyder att långivaren kan kräva betalning direkt från borgensmannen om låntagaren inte betalar. Långivaren behöver alltså inte försöka driva in skulden från låntagaren först.

När det används?

Borgen används när en långivare vill vara säker på att låntagaren håller vad hen lovat. Vanliga exempel är:

  • Lån
    När en person eller ett företag tar ett lån, särskilt om de inte har tillräcklig kreditvärdighet, kan långivaren kräva att någon går i borgen för lånet.
  • Hyresavtal
    När en person tecknar ett hyresavtal kan hyresvärden kräva att någon går i borgen för hyresgästen, som en säkerhet för att hyran kommer att bli betald.
  • Affärstransaktioner
    I affärssammanhang för att garantera att en affärsöverenskommelse eller ett kontrakt kommer att fullföljas.

Riskerna

Att gå i borgen är ett stort ansvar och kan innebära betydande risker för borgensmannen. Om låntagaren inte kan betala, blir borgensmannen ansvarig för hela skulden. Det kan i sin tur påverka borgensmannens egen ekonomi negativt. I värsta fall kan det leda till att borgensmannen själv hamnar i skuld. Därför är det viktigt att tänka igenom riskerna noggrant innan du går i borgen för någon annan.

Vår hjälp med borgen

Juridisk rådgivning
Vi ger råd för att hjälpa dig att förstå vad det innebär att gå i borgen och vilka risker som är förknippade med det. Vi hjälper dig också att utvärdera om det är rätt lösning för dig.

Upprättande av borgensavtal
Hos oss kan du ta fram ett avtal för borgen själv, direkt i vår avtalstjänst. Du kan också be våra jurister ta fram ett åt dig. Oavsett vilket du väljer kan du vara säker på att protokollet är juridiskt bindande och följer alla formkrav.

Granskning av befintliga avtal
Om du redan har gått i borgen eller har ett borgensavtal, granskar vi avtalet för att säkerställa att det är korrekt och att du förstår dina skyldigheter.

Ta fram avtal för att gå i borgen

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om borgen

Vad händer om låntagaren inte kan betala?
Om låntagaren inte kan betala, blir borgensmannen ansvarig för skulden. Då kan långivaren kräva betalning direkt från borgensmannen.

Kan jag dra mig ur ett borgensåtagande?
Det är svårt att dra sig ur ett borgensåtagande när avtalet väl är undertecknat. Det kräver oftast att långivaren godkänner att du drar dig ur, eller att hela skulden betalas av.

Vilka risker finns det med att gå i borgen?
Risken är att du blir ansvarig för hela skulden om låntagaren inte kan betala. Det kan i sin tur påverka din egen ekonomi och kreditvärdighet negativt.