Behöver du hjälp med återkallat uppehållstillstånd

När du har ett uppehållstillstånd i Sverige har du rätt att bo och arbeta här under en viss period. Men under vissa omständigheter kan ditt uppehållstillstånd bli återkallat. Det betyder att Migrationsverket eller en annan myndighet beslutar att du inte längre har rätt att vara i Sverige och att du måste lämna landet.

Ditt uppehållstillstånd kan bli återkallat på grund av olika anledningar, exempelvis om du har lämnat felaktiga uppgifter i din ansökan, om anledningen till varför du är i Sverige har ändrats, eller om Migrationsverket eller en annan myndighet anser att du är ett säkerhetshot. När du får ett beslut om återkallat uppehållstillstånd kan du överklaga det till en domstol.

Några av de vanligaste anledningarna är:

  1. Falska uppgifter eller bedrägeri
    Om det kommer fram att du har lämnat falska uppgifter i din ansökan, förfalskat dokument eller vilselett myndigheterna på annat sätt kan ditt uppehållstillstånd bli återkallat. Det gäller oavsett om bedrägeriet blir upptäckt direkt eller långt senare.
  2. Förändrade omständigheter
    Om omständigheterna som låg till grund för ditt beviljade uppehållstillstånd har ändrats, kan ditt tillstånd bli återkallat. Det kan exempelvis vara om du har fått uppehållstillstånd på grund av en relation som har upphört, eller om du har fått asyl på grund av hot i ditt hemland som inte längre finns.
  3. Brottslighet
    Om du begår ett allvarligt brott i Sverige, kan också ditt uppehållstillstånd bli återkallat. Då gör man först en bedömning av brottets allvar för att se om det finns anledning att återkalla det.
  4. Långvarig frånvaro från Sverige
    Om du är borta från Sverige under en längre tid utan att meddela Migrationsverket, kan de återkalla ditt uppehållstillstånd. Därför är det viktigt att du följer reglerna för hur länge du får vara utomlands när du har ett svenskt uppehållstillstånd.

Vad händer vid återkallat uppehållstillstånd?

Om ditt uppehållstillstånd blir återkallat, måste du lämna Sverige inom den tid som står i beslutet. Om du inte lämnar landet frivilligt kan du riskera att i stället bli utvisad. Du har rätt att överklaga beslutet och kan begära att få ditt fall prövat i en högre instans. Under tiden som du överklagar har du rätt att stanna kvar i Sverige, men då är det viktigt att du agerar snabbt och tar hjälp av en jurist eller annan kunnig person för att få hjälp med överklagandet.

Vår hjälp vid återkallat uppehållstillstånd

Juridisk rådgivning
Vi erbjuder juridisk rådgivning för att hjälpa dig förstå dina rättigheter och möjligheter om ditt uppehållstillstånd är återkallat eller om det finns risk att det blir det. Vi ger dig stöd och vägledning genom hela processen.

Hantering av överklaganden
Om ditt uppehållstillstånd har blivit återkallat, hjälper vi dig att överklaga beslutet. Vi ser till att presentera alla nödvändiga dokument och argument på bästa sätt för att öka dina chanser till ett positivt beslut.

Representation i rättsprocesser
Vi representerar dig i rättsprocesser och förhandlingar med Migrationsverket och andra myndigheter. Vår erfarenhet inom migrationsrätt ger dig den trygghet du behöver i en svår situation.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med frågor kring uppehållstillstånd? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om återkallat uppehållstillstånd

Kan jag stanna i Sverige medan jag överklagar beslutet?
Ja, du har rätt att stanna i Sverige under tiden som du överklagar. Däremot är det viktigt att du agerar snabbt och tar hjälp av en jurist eller annan kunnig person.

Vad ska jag göra om jag misstänker att mitt uppehållstillstånd kan bli återkallat?
Det bästa är att omedelbart kontakta en jurist för att få råd om hur du ska hantera situationen.

Hur lång tid tar det att överklaga ett återkallat uppehållstillstånd?
Tiden det tar att överklaga varierar beroende på hur komplext ditt fall är myndigheternas nuvarande handläggningstid.

Juristerna har ordet

Så många fick uppehållstillstånd i Sverige 2023

Många söker sig till Sverige från andra länder. Sverige är en central plats både för människor som söker arbete, vill studera och vill återförenas med…

Läs mer

Hur blir du svensk medborgare?

Om du redan har medborgarskap i ett annat land är det inte alltid lätt att få medborgarskap i Sverige. Handläggningstiderna är dessutom väldigt långa, men…

Läs mer

Flykting eller alternativt skyddsbehövande – vad gäller?

Om du inte kan leva ett tryggt och säkert liv i ditt hemland kan du ansöka om asyl som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den stora…

Läs mer

Vad innebär egentligen angiverilagen?

Den senaste tiden har svenska politiker pratat mycket om angiverilagen. Många gör sina röster hörda, inte minst de yrkesgrupper som lagen omfattar. Och har du…

Läs mer

Skillnaden mellan uppehållstillstånd och uppehållsrätt

Att hålla koll på de olika begrepp som har med migration att göra är inte lätt. Vissa begrepp är väldigt lika och skiljer sig bara…

Läs mer