Få hjälp med allt kring arv

När en nära anhörig går bort är det mycket att tänka på, och frågor om arv kan ofta vara komplicerade. Hos Kliently hjälper vi dig att förstå och hantera arvsprocessen på ett enkelt och smidigt sätt, så att du kan fokusera på att bearbeta din förlust.

Arv är de tillgångar och skulder som en avliden person lämnar efter sig. I en arvsprocess delar man tillgångarna utifrån hur den avlidne ville att tillgångarna skulle delas och utifrån de arvslagar som finns.

Så går det till när ett arv ska fördelas?

Bouppteckning
Efter ett dödsfall måste man göra en bouppteckning. Det kan du göra på egen hand eller så kan du ta hjälp av en jurist. I bouppteckningen sammanställer man arvet, alltså den avlidnes tillgångar och skulder. När det är gjort ska bouppteckningen skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet.

Testamente
Om den avlidne har lämnat ett testamente fördelar man arvet utifrån det som står i testamentet. Men här är det viktigt att notera att testamentet måste vara skriftligt och att det finns vissa krav det måste uppfylla för att det ska vara giltigt.

Arvsordning
Om det inte finns något testamente är det den svenska arvsordningen som styr fördelningen av arvet. Då delar man upp arvingarna i olika klasser där den första klassen är de som ärver i första hand. Därefter ärver den andra arvsklassen, sedan den tredje och så vidare.

  1. Första arvsklassen: Barn och barnbarn.
  2. Andra arvsklassen: Föräldrar, syskon och syskonbarn.
  3. Tredje arvsklassen: Mor- och farföräldrar, samt deras barn (däremot inte kusiner).

Arvskifte
När bouppteckningen är klar och eventuella skulder är betalda, kan man börja dela upp arvet. Det kallas för arvskifte och är helt enkelt processen då man för över de olika tillgångarna till arvingarna.

Vår hjälp vid arvsfrågor

Rådgivning
Vi hjälper dig att förstå hur arvsprocessen fungerar och vilka rättigheter och skyldigheter du har som arvinge. Vi ger också råd om hur du hanterar ett testamente eller arvsordning.

Bouppteckning
Hos oss kan du ta fram en bouppteckning på egen hand. Eller så hjälper vi dig upprätta och skicka in en bouppteckning till Skatteverket.

Arvskifte
Vi hjälper dig att genomföra arvskiftet på ett rättvist och korrekt sätt, så att alla arvingar får sin del av arvet enligt lag och/eller testamente.

Kontakta oss idag

Behöver du hjälp med frågor kring arv? Hos oss kan du prata med en jurist redan idag om du snabbt behöver få svar på dina frågor. Eller så kan du kontakta oss för att anlita våra jurister när du behöver juridisk hjälp.

Vanliga frågor om arv

Vad händer om det inte finns något testamente?
Om inget testamente finns, fördelar man arvet enligt den svenska arvsordningen. Arvsordningen delar upp arvingarna i olika klasser beroende på hur de är släkt med den avlidne.

Hur lång tid tar arvsprocessen?
Tiden det tar att avsluta en arvsprocess kan variera beroende på hur komplicerat dödsboet är och om det finns eventuella tvister mellan arvingarna. En bouppteckning ska däremot vara klar inom fyra månader efter dödsfallet.

Kan jag bestrida ett testamente?
Ja, det kan du göra om du tycker att testamentet bryter mot arvslagarna. Du kan också göra det om du misstänker att testamentet kom till under olämpliga omständigheter. Vi hjälper dig att förstå arvsprocessen och dina möjligheter.