Vilka är dina skyldigheter som arbetstagare?

av

Miski Ibrahim
Två anställda i fabrik i artikel om skyldigheter som arbetstagare

Som arbetstagare har du flera skyldigheter gentemot din arbetsgivare. Dina skyldigheter står i ditt anställningsavtal, i arbetsmiljölagen och eventuella andra överenskommelser. Det är viktigt att du följer de reglerna för att din arbetsgivare ska kunna skapa en säker och effektiv arbetsmiljö för alla anställda.

Några av de viktigaste skyldigheter du har som arbetstagare

Utföra arbetsuppgifter enligt ditt anställningsavtal

Du är skyldig att utföra dina arbetsuppgifter enligt vad som står i ditt anställningsavtal. Det innebär att du ska följa de riktlinjer och instruktioner som din arbetsgivare ger. Om du vägrar arbetsuppgifter utan en giltig anledning kan det ses som arbetsvägran, vilket kan leda till varningar, och i allvarliga fall uppsägning.

Följa arbetsplatsens regler och riktlinjer

De flesta arbetsplatser har regler och riktlinjer som du som anställd måste följa. Det kan exempelvis handla om säkerhetsföreskrifter, klädpolicy eller regler för arbetstider. Om du bryter mot såna regler, särskilt när det gäller säkerhet, kan det påverka både dig själv och dina kollegor negativt och leda till disciplinära åtgärder.

Svårigheter att samarbeta

Samarbetssvårigheter på arbetsplatsen kan, om de är allvarliga, leda till en uppsägning. Men då är det viktigt att samarbetsförmågan är avgörande för arbetet och att dina arbetsuppgifter inte går att utföra om du inte samarbetar väl med dina kollegor. Vid samarbetssvårigheter måste arbetsgivaren först utreda problemen och försöka hitta en lösning, exempelvis genom omplaceringar eller genom att ta hjälp av någon som kan medla mellan de anställda. Skyldigheterna att utreda och lösa situationen kan variera beroende på företagets storlek och resurser.

Illojalt beteende

En anställd är också skyldig att vara lojal mot sin arbetsgivare. Det innebär att du som arbetstagare inte ska konkurrera med arbetsgivarens verksamhet och inte sprida osanningar eller skada arbetsgivarens rykte. Ju högre position du har på din arbetsplats, desto större krav kan arbetsgivaren ställa på din lojalitet. Samtidigt finns det såklart skydd för visselblåsare enligt visselblåsarlagen, vilket innebär att du inte är illojal om du rapporterar missförhållanden på din arbetsplats.

Närvaro och punktlighet

Det är din skyldighet att komma i tid och vara på arbetsplatsen under arbetstid, om ni inte har kommit överens om något annat. Vid upprepad frånvaro eller förseningar utan giltig anledning kan det leda till att du får varningar och löneavdrag. I värsta fall kan du till och med bli uppsagd om det är ett återkommande problem.

Följa arbetsmiljöregler

Enligt arbetsmiljölagen är alla anställda skyldiga att följa säkerhetsföreskrifter och använda rätt skyddsutrustning för att säkerställa att arbetsplatsen är en säker arbetsmiljö. Om du inte följer de reglerna riskerar du inte bara din egen säkerhet utan också dina kollegors. Det här kan leda till både disciplinära eller rättsliga åtgärder.

Sekretess

Om din arbetsgivare kräver sekretess kring affärshemligheter eller känslig information, är du skyldig att respektera det. Bryter du mot sekretessen kan det leda till både rättsliga och ekonomiska konsekvenser.

Skyldigheter som arbetstagare att arbeta under uppsägningstid

Om du säger upp dig eller blir uppsagd, måste du arbeta under hela din uppsägningstid. Hur lång din uppsägningstid är ska stå i ditt anställningsavtal och kan variera beroende på hur länge du har varit anställd eller vad som står i kollektivavtalet. Under uppsägningstiden har du samma skyldigheter som vanligt att arbeta och bidra till verksamheten. Om du inte arbetar under uppsägningstiden kan arbetsgivaren göra löneavdrag och i vissa fall kräva ekonomisk kompensation för förlorad arbetskraft.

Konsekvenser av att inte följa dina skyldigheter som arbetstagare

Varningar
Om du bryter mot dina skyldigheter är det vanligt att arbetsgivaren till en början ger en muntlig eller skriftlig varning. Det ger dig en chans att rätta till det som blivit fel.

Löneavdrag
Om du brutit mot dina skyldigheter flera gånger utan en giltig anledning kan din arbetsgivare göra avdrag på din lön för den tid du inte har arbetat.

Omplacering
I vissa fall kan en arbetsgivare välja att omplacera dig och ge dig andra arbetsuppgifter om det då skulle leda till att du kan utföra dem på ett bättre och lättare vis.

Uppsägning eller avsked
Vid upprepade eller allvarliga brott mot arbetsgivarens regler kan arbetsgivaren välja att säga upp eller avskeda dig. Vid avsked upphör din anställning omedelbart utan uppsägningstid.

Juridiska konsekvenser
Om du bryter mot sekretessregler, arbetsmiljöregler eller andra lagstadgade skyldigheter kan det leda till konsekvenser som böter eller i värsta fall fängelse. Därför är det viktigt att du förstår och är med på de krav arbetsgivaren ställer på dig. Det här gäller såklart bara så länge kraven är rimliga och nödvändiga för att kunna utföra ditt jobb.

Behöver du juridisk hjälp?

Mejla oss: info@kliently.se

Ring oss: 08-410 05 220

Boka tid i appen Kliently