Det här gäller när du ska resa med katt

av

Miski Ibrahim
Porträtt på liten katt som sitter på en fin, gul kudde framför en soffa.
Se till att du har koll på vad som gäller innan du reser med din katt.

Det hör kanske inte till vanligheterna att resa utomlands med katt men när det händer är det viktigt att du har koll på vad som gäller. Kraven ser olika ut, både vid resa ut från Sverige och resa tillbaka in. Vad som gäller i ditt fall beror på vilket land du planerar att besöka. Främst är det rabiessituationen i landet du besöker som du behöver ha koll på. Och då är världens länder uppdelade i tre kategorier beroende på hur pass utspritt rabies är i landet:

  1. EU-länder och andra länder med fungerande rutiner för att upptäcka rabies.
  2. Länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs upp.
  3. Länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll.

1. Resa med katt till EU-länder och andra länder med fungerande rutiner för att upptäcka rabies

När du reser til EU-länder och länder utanför EU med fungerande rutiner för att upptäcka rabies måste du se till att din katt bl. a.:

  • är id-märkt med chip av en veterinär eller godkänd id-märkare.
  • är vaccinerat mot rabies men först efter att katten har id-märkts. Vaccinet mot rabies måste vara giltigt under hela din resa och även vara godkänt i landet du besöker. Annars behöver du vaccinera om din katt under resan.
  • har ett sällskapsdjurspass där datum för eller avläsning av id-märkning och id-nummer står.

När du reser tillbaka till Sverige anmäler du din katt hos tullen. Det gör du antingen direkt på plats eller i förväg på Tullverkets hemsida.

2. Länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs upp

Flera länder utanför EU har enligt Världshälsoorganisationen fungerande rutiner för att upptäcka rabies. Vilka länder det är kan du kolla upp på Jordbruksverkets hemsida. När du reser till ett av dessa länder med din katt måste du se till att din katt bl. a.:

  • är id-märkt med ett ISO-mikrochip av en veterinär.
  • är vaccinerat mot rabies men först efter att katten har id-märkts. Vaccinet mot rabies måste vara giltigt under hela din resa och även vara godkänt i landet du besöker. Annars behöver du vaccinera om din katt under resan.

Vissa katter har trots vaccination inte tillräckligt antikroppsskydd mot rabies. Därför måste du också kontrollera genom blodprov att din katt har tillräckligt med antikroppar mot rabies innan du reser. Det gör du genom ett titertest.

För att resa tillbaka till Sverige kan du använda din katts EU-pass så länge kattens rabiesvaccination har skrivits in i passet innan du lämnade Sverige/EU. Det innebär att vaccinationen måste vara giltig under hela din resa. Du behöver också anmäla din katt hos tullen när du kommer hem.

3. Resa med katt till länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll

Planerar du att resa till ett land som inte har kontroll över rabiessituationen är det viktigt att du är försiktig med din katt. Vilka länder som har problem med rabies kollar du enkelt upp på Jordbruksverkets hemsida. Planerar du att resa till ett av de länderna måste du se till att din katt bl.a.:

  • är id-märkt med ett ISO-mikrochip av en veterinär.
  • är vaccinerad mot rabies men först efter att katten har id-märkts. Vaccinet mot rabies måste vara giltigt under hela din resa och även vara godkänt i landet du besöker. Annars behöver du vaccinera om din katt under resan.
  • har gjort ett titertest. Det innebär att katten har varit hos en veterinär som tagit blodprov och kollat att katten har tillräckligt med antikroppar mot rabies. Testet kan du göra som tidigast 30 dagar efter din katt vaccinerats mot rabies.

När du reser tillbaka till Sverige kan du använda din katts EU-pass så länge både kattens rabiesvaccination och titertestet har skrivits in i passet innan du lämnade Sverige/EU. Det innebär att vaccinationen måste vara giltig under hela din resa. Du behöver också anmäla din katt hos tullen när du kommer hem.

Inte bara rabies som kan vara ett problem

Förutom att du har koll på rabiessituationen finns det ibland andra särskilda krav för resor med katt. Vilka krav som gäller för landet du vill besöka får du bäst reda på genom att kontakta landets veterinärmyndighet. Vissa länder kräver exempelvis att katten är avmaskad mot rävens dvärgbandmask (echinococcos). Och vissa länder tillåter bara vissa kattraser i landet.

Även flygbolagen har ibland särskilda krav som du behöver kolla upp innan du reser. Om katten dessutom inte reser tillsammans med dig behöver du skaffa en djurägareförsäkran som ger fullmakt och anger att din katt får resa med ett annat ombud. Då skickar du också med kopior på din egen resa så att ombuden vet när du reser och genom vilka länder.

I Sverige finns ingen karantän för katter. Det betyder att om du reser med din katt och inte uppfyller de krav som ställs riskerar du att din katt inte får komma in i Sverige. För säkerhetens skull är det också bra att du tar med en egen chipavläsare som du har testat att läsa av din katts chip med. Går chippet inte att läsa vid tullen riskerar du att din katt inte får komma in i landet.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag