Är din bostadsrätt en nyproduktion? Då ska du ha koll på det här!

av

Carl Seffer
Ett par med mäklare i en nyproduktion.
Se till att du har ditt på det torra när du väljer att köpa en nyproduktion.

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt kan kännas otroligt lyxigt. Att få flytta in i ett splitternytt hem och få inreda det precis som du själv vill är något många ser fram emot. Det finns däremot vissa juridiska aspekter som är viktiga att hålla koll på när du köper en nyproduktion.

En vanlig missuppfattning är att problem som uppstår i en nyproducerad bostadsrätt ska tas upp med byggföretaget. Men när du köper en nyproduktion är det bostadsrättsföreningen du vänder dig till vid eventuella problem. Detta eftersom du har ett upplåtelseavtal med din bostadsrättsförening och inte med byggföretaget. Skulle byggföretaget exempelvis göra förändringar i byggprocessen som du tycker inte stämmer överens med vad som står i det avtal du har fått ska du ta dina klagomål direkt med bostadsrättsföreningen ändå.

Vad gäller om det är fel på din nyproduktion?

I upplåtelseavtalet kan du se vad som ingår i bostadsrättsköpet. Där brukar det stå hur stor bostadsrätten är, hur många rum den har, vilka övriga utrymmen som ingår, osv. Skulle det visa sig att den färdiga lägenheten inte stämmer överens med det som står i upplåtelseavtalet har du rätt att kräva att bostadsrättsföreningen rättar till det som inte stämmer. Dröjer de med att rätta till felet kan du också välja att göra det själv. Och då ska bostadsrättsföreningen stå för kostnaderna. Skulle din förening däremot inte gå med på att rätta felet, eller om det är ett större fel som de inte kan fixa snabbt, så har du rätt att säga upp bostadsrätten i stället.

Om du och din förening inte kommer överens kan du alltid vända dig till Hyres- och arrendenämnden. De finns till för att lösa tvister i hyres- och boendefrågor. Men ska du kontakta dem kan det vara bra att prata med en jurist först. Då kan du vara säker på att du får med all nödvändig information när du skickar in din ansökan. Och du kan direkt få besked av juristen om ditt ärende är rimligt och värt att fullfölja.

Boka jurist

Behöver du hjälp av en expert inom hyres- och boendefrågor? Då kan du boka ett samtal med Carl Seffer i appen Kliently.

Ladda ner appen Kliently och få hjälp redan idag