Skriv ditt köpekontrakt idag

Ett köpekontrakt är en viktig handling vid köp och försäljning av värdefull egendom som bil, båt, motorcykel, hund eller annan lös egendom. Genom att upprätta ett tydligt och juridiskt bindande köpekontrakt säkerställer du att affären blir genomförd enligt överenskomna villkor. Det minskar i sin tur risken för missförstånd och framtida tvister.

Ett köpekontrakt är ett juridiskt avtal mellan köpare och säljare där båda parter kommer överens om villkoren för köpet. Kontraktet fungerar som ett kvitto på affären och beskriver köpet, priset, betalningsvillkor och eventuella garantier. Ett köpekontrakt är särskilt viktigt när det gäller köp av större värden, som fordon och djur, där det kan finnas fler regler och rättigheter att ta hänsyn till.

Viktiga punkter

Oavsett vad köpet gäller bör kontraktet innehålla dessa viktiga punkter:

  • Parternas uppgifter: Namn, adress och personnummer på både köpare och säljare.
  • Beskrivning av objektet: En detaljerad beskrivning av artikeln som är till försäljning, till exempel bilens registreringsnummer eller motorcykelns modell och tillverkningsår. Vid försäljning av en hund anger man ofta hundens ras, ålder och eventuella stamtavlor.
  • Köpeskilling: Det överenskomna priset och hur betalningen ska ske, inklusive om det finns en handpenning eller om betalningen sker vid en viss tidpunkt.
  • Garanti och skick: Om objektet säljs med garanti eller i befintligt skick bör det specificeras för att undvika framtida tvister.
  • Leveransvillkor: När och hur köparen får objektet.
  • Signaturer: Både köpare och säljare ska underteckna avtalet för att det ska vara juridiskt bindande.

Specifika rekommendationer för olika typer av egendom

Bil, båt och motorcykel
I köpekontrakt för bil, båt och motorcykel är det viktigt att köpekontraktet även specificerar fordonsnummer och eventuell besiktning. Särskilda regler kring försäkringar, överlåtelse av ägarskap och skatter kan också tillkomma beroende på typen av fordon.

Hund
Vid köp av en hund bör det stå i köpekontraktet om hunden är registrerad, vaccinerad och om några hälsoundersökningar är gjorda. Det är också viktigt att ange om några eventuella garantier finns för hundens hälsa.

Lös egendom
För annan lös egendom, som möbler eller elektronik, bör avtalet tydligt beskriva egendomens skick och om det finns garantier eller ångerrätt.

Vår hjälp med köpekontrakt

Rådgivning om köpekontrakt
Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter som köpare eller säljare, och också vad som bör ingå i köpekontraktet för att skydda båda parter.

Upprätta köpekontrakt
Vi hjälper dig att upprätta ett juridiskt korrekt köpekontrakt som är anpassat efter den specifika egendomen du köper eller säljer, oavsett om det gäller en bil, båt, motorcykel, hund eller annan lös egendom.

Granskning av avtal
Om du har fått ett köpeavtal att skriva under, hjälper vi dig att granska det och förklara vad det innebär. Då vet du vad du skriver under på.

Ta fram ett köpekontrakt idag

I vår avtalstjänst kan du ta fram de avtal och juridiska dokument du behöver, helt på egen hand. Nedanför hittar du olika köpekontrakt beroende på vad som ska säljas. Du blir guidad genom varje steg så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta fram de dokument du behöver för en mindre kostnad. Vill du däremot få hjälp är det bara att du mejlar eller ringer oss, så får du hjälp av våra jurister.

Vanliga frågor om köpekontrakt

Behöver jag ett köpekontrakt för lös egendom?
Det är alltid en bra idé att upprätta ett köpekontrakt för lös egendom. Det fungerar som ett kvitto på affären och skyddar både köpare och säljare.

Vad händer om jag säljer en bil utan köpekontrakt?
Om du säljer en bil utan köpekontrakt kan det uppstå svårigheter att bevisa att affären har blivit korrekt genomförd. Köpekontraktet är din garanti för att både du och köparen är överens om villkoren.

Behöver jag ett köpekontrakt vid köp av en hund?
Ja, ett köpekontrakt vid köp av en hund är viktigt. Det kan exempelvis inkludera information om hundens hälsostatus, vaccinationer och om den är registrerad. Det skyddar både dig som köpare och säljaren vid eventuella framtida problem.

Kan jag skriva ett köpekontrakt själv?
Ja, du kan skriva ett köpekontrakt själv. Du kan också ta fram ett köpekontrakt själv och be en jurist granska det om du bara vill att någon bekräftar att allt är korrekt.